Uitstel overleg repatriering bootvluchtelingen

GENEVE, 12 juli De Amerikaanse afwijzing van gedwongen repatriering van Vietnamese bootvluchtelingen heeft gisteren geleid tot uitstel van een internationale bijeenkomst in Geneve over het vluchtelingenbeleid. Het twee jaar geleden afgesloten CPA-verdrag, dat een internationale politiek voor bootvluchtelingen voorschrijft, dreigt nu in gevaar te komen.

Volgens het verdrag moeten Maleisie, Thailand, Indonesie, de Filippijnen en Hongkong politieke bootvluchtelingen uit Vietnam accepteren. De landen kwalificeren echter zo'n 120.000 migranten als economische vluchtelingen en willen gedwongen repatriering van deze mensen. Sommige asielverlenende landen worden ervan verdacht boten met vluchtelingen bij voorbaat af te houden, aldus een Westerse diplomaat. Op de conferentie in Geneve zou gesproken worden over het probleem van gedwongen en vrijwillige repatriering. (Reuter, UPI)