Tientallen doden bij oorlog in Sri Lanka

COLOMBO/NEW DELHI, 12 juli Het Sri-Lankese regeringsleger en de Tamil Tijgers hebben gisteren verwoed strijd geleverd om een legerkamp en televisiestation in het noorden van het land. Daarbij zijn ten minste 50 guerrillastrijders en 5 militairen om het leven gekomen, zo heeft een legerwoordvoerder bekendgemaakt.

De Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), gewoonlijk Tamil Tijgers genoemd, vielen het terrein bij de plaats Kokvail aan, omdat de regering van daaruit uitzendingen voor het noordelijke deel van Sri Lanka verzorgde. Naar schatting 300 Tijgers bestormden het terrein en bestookten enkele gebouwen met springstoffen. De guerrillastrijders gebruikte bewapende bulldozers om de omheining te vernietigen. Het leger kon de aanval pas afslaan nadat helikopters waren ingezet.

Sinds de burgeroolog in Sri Lanka op 11 juni opnieuw in alle hevigheid losbarstte heeft het leger aanzienlijke vorderingen gemaakt en heeft de LTTE zich steeds verder in de dichtbegroeide binnenlanden moeten terugtrekken. Een trainingskamp van de Tamil Tijgers, Kanjikudichchiaru genoemd, viel gisteren in handen van het leger. Het kamp was een van de belangrijkste bases van de rebellen; er waren 1.000 Tijgers gelegerd. Een legerofficier zei dat de Tijgers 27 en het leger twee man hadden verloren. In het kamp werden twintig lijken gevonden, vermoedelijk de stoffelijke overschotten van politieagenten die enkele weken geleden door de Tijgers werden ontvoerd en daarna geexecuteerd.

Intussen groeit het aantal Tamils dat per boot naar India vlucht gestaag. Volgens het Indiase persbureau UNI kwamen de afgelopen dagen 4.000 vluchtelingen per dag aan in Tamil Nadu, India's zuidelijke deelstaat met een grote Tamil-bevolking. De regering van de deelstaat heeft noodonderkomens ingericht voor de vluchtelingen. Een regeringswoordvoeder zei dat gisteren 24 Tamils bij hun poging te vluchten waren verdronken. (AP, DPA, Reuter)