Saoediers hekelen 'verzinsels' over oorzaken ramp Mekka

NICOSIA/ ANKARA, 12 juli Saoedi-Arabie heeft gisteren protest aangetekend tegen wat het betitelde als ongefundeerde beweringen over de oorzaken van de ramp in de tunnel bij Mekka, waar vorige week meer dan 1.400 pelgrims om het leven kwamen. De Saoedische stap kwam na verzoeken om een onderzoek van de zijde van de regeringen van Indonesie en Turkije, die in de tunnel respectievelijk 562 en 550 staatsburgers verloren.

Een woordvoerder van het Saoedische ministerie van binnenlandse zaken sprak gisteren van 'foutieve beweringen en bedrieglijke verzinsels'.

Hij noemde daaronder aan ooggetuigen toegeschreven berichten dat de ramp was veroorzaakt of verergerd door een stroomstoring in de tunnel waardoor het ventilatiesysteem zou zijn uitgevallen. Hij verwierp ook meldingen van auto-ongelukken aan de uiteinden van de tunnel, een blokkade door veiligheidstroepen en een leger-aanval op de in de tunnel verzamelde menigte. Iraanse kranten hebben de laatste twee mogelijkheden geopperd.

De woordvoerder herhaalde de officiele Saoedische verklaring dat de ramp werd veroorzaakt doordat paniek ontstond onder de 50.000 pelgrims in de tunnel nadat zeven mensen in het gedrang van een voetgangersbrug naar de tunnel waren geduwd. Hij maakte geen melding van berichten van verscheidene Turkse pelgrims dat sommige uitgangen van de tunnel waren afgesloten, wat tot het hoge dodencijfer zou hebben bijgedragen.

De Turkse onderminister Cemil Cicek, die onmiddellijk na de ramp naar Mekka is gegaan om de Turkse slachtoffers te helpen identificeren, heeft juist hierover vragen gesteld. Cicek toonde zich in Mekka volgens het Turkse persbureau Anadolu ontevreden over de Saoedische verklaring voor de ramp.

De Turkse oppositie en de meeste Turkse kranten hebben de Saoedische leiders verantwoordelijk gesteld voor de tragedie. Met name de Saoedische koning Fahd, die het ongeluk heeft toegeschreven aan Gods wil, is scherp gekritiseerd. 'De Saoedische koning, die zegt dat het Allah's werk is, zou de zaak vanuit een meer hedendaags standpunt moeten bezien en diegenen moeten straffen die hebben nagelaten de noodzakelijke maatregelen te treffen', schreef de columnist Oktay Eksi in de krant Hurriyet. Irans Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei riep gisteren op tot een onderzoek door staatshoofden van de islamitische landen. 'Als er sprake is van opzettelijke daden bij het incident zoals is aangevoerd en niet ontkracht dan is een grote misdaad gepleegd', zei hij. Hij verwierp de steun voor Saoedi-Arabie van enkele nauwe bondgenoten zoals Jordanie en Bahrein. 'Loftuitingen van een paar hof-mullahs pleiten de Saoedische regeerders niet vrij', zei hij. (Reuter, AP, AFP)