Reputatie Tour staat in laatste week op het spel

ALPE D'HUEZ, 12 juli Erik Breukink heeft in zijn overmoed verzuimd de Nederlandse traditie op Alpe d'Huez voort te zetten. Bevrijd van zijn wisselvalligheid en op drift door zijn bewonderenswaardige inhaalrace op de weer oranje getinte Alp vergat hij in de laatste kilometer zijn mede-vluchters Gianni Bugno, Greg LeMond en Thierry Claveyrollat op tactische wijze van zich af te schudden. Breukink had zich nog nooit zo sterk gevoeld in een Tour-bergetappe en meende de concurrentie op kracht te kunnen verslaan. Bugno altijd onberekenbaar profiteerde als een Italiaan en opende voor het eerst sinds Fausto Coppi in 1952 de Italiaanse harten op Alpe d'Huez. Hij versloeg in een prachtige sprint LeMond met miniem verschil.

Breukink werd niet de achtste Nederlandse winnaar op Alpe d'Huez. Aan zijn fout werd in de PDM-ploeg niet zo zwaar getild als aan de enorme tactische blunder van de kopmannen bij de aanval van Delgado, LeMond en Bugno in de afdaling van de Col de Glandon. Alcala met name, Breukink, Ampler en Kelly reageerden niet attent op het offensief van de Spanjaard, hoewel zij dat al dagen hadden zien aankomen. Voordat zij een achtervolging op touw zetten, was het leed al geschied. Kelly en Ampler konden rijden wat ze wilden, tegen het tempo dat Delgado dank zij de indrukwekkende sleeparbeid van ploeggenoot Indurain vooraan ontketende, was weinig te beginnen.

Inzinking

Als een verontschuldiging voor de falende tactiek werd het zwakke rijden van Raul Alcala aangevoerd. De Mexicaan, die zaterdag nog werd geprezen als een toekomstige Tour-winnaar, maakte een slechte dag door en kon daardoor niet reageren op Delgado's aanval. Gisbers werd niet verrast door Alcala's inzinking. 'In eigen kringen hadden we het al zien aankomen. Wie zo lang in topvorm is, en dat was Alcala al ver voor de Tour, moet een paar zwakke dagen krijgen. Hij was maandag al niet goed. Maar dat het zo'n zware inzinking zou worden, had ik toch niet verwacht'. Alcala verloor bijna zes minuten op Bugno, LeMond en Breukink en moest nog vijf minuten prijsgeven op de wanhopig ploeterende gele trui-drager Pensec. Blijft de vraag of Gisbers wel voldoende greep heeft op de overmoedige buien van de Mexicaan. Maandag, in de etappe naar St. Gervais, moest ploeggenoot Dhaenens Alcala nog tijdens de slotbeklimming tot de orde roepen omdat hij aan de leiding van het peloton reed. De ploegleider ontkende echter dat de euforische stemming na de gewonnen tijdrit van zaterdag een rol geeft gespeeld. 'Alcala heeft ons op tijd gemeld, al op de eerste col, dat hij zich niet goed voelde'. Mogelijk werd de ploeg evenals vorig jaar het slachtoffer van een teveel aan kopmannen. In het pelotonnetje dat de Glandon beklom, had het team geen enkele echte 'knecht'.

Kelly had het vuile werk kunnen opknappen, maar was volgens Gisbers op het moment van Delgado's aanval bij de ploegleidersauto om een paar bidons voor zijn ploeggenoten te halen. Breukink voelde zich te sterk, Ampler moet na zijn verrassende prestatie van maandag in hogere sferen hebben geleefd en Alcala hoopte dat het Spaanse offensief nog even op zich liet wachten. 'We hebben ons te gemakkelijk laten verrassen', moest Gisbers toegeven.

Inhaalrace

Voor het klassement was de onoplettendheid van de ploeg desastreus. Met een PDM-kopman in hun midden hadden Delgado, Indurain, LeMond en Bugno waarschijnlijk een groter gat geslagen op Pensec en was de afstand op de gele truidrager nu niet zo groot geweest. De teleurstelling bij de Nederlandse ploeg werd voor een deel gecompenseerd door de aangrijpende inhaalrace van Breukink op Alpe d'Huez. In nog geen twee kilometer maakte Breukink (hij beklom de laatste berg als snelste) de sprong van het achtervolgende groepje met Pensec naar de kopgroepje toe. Gelukkig voor hem werd daarin alleen het werk gedaan door Delgado, waardoor het tempo steeds meer zakte. Gisbers: 'Ik was even bang dat Breukink het niet zou redden. Was hij in elkaar gestort, dan hadden we helemaal niets gehad.' Nuchter als in zijn beste Giro-dagen trachtte Breukink zijnklimexhibitie te relativeren. Voor het eerst in zijn grillige loopbaan schuwde de 26-jarige Nederlander niet de aanval. 'Ik heb weliswaar op kop gereden. Maar met zoveel publiek is er geen wind. Ik heb niet echt doorgereden. Ik had nog voldoende reserves. Daarom heb ik ook geprobeerd door het tempo te verhogen de anderen af te schudden. Misschien was het een foutje, maar ik voelde me sterk.'

Breukink, wiens zelfvertrouwen onder de vleugels van Gisbers duidelijk is toegenomen, zegt dat hij zijn huidige vorm dankt aan het feit dat hij door een kaakontsteking in het voorjaar weinig wedstrijden hoefde te rijden. 'Daarom heb ik nu reserves.' In de eerste Touretappes reed Breukink allerminst overtuigend. Zijn klassering in de proloog en zijn rijden in de ploegentijdrit werden teleurstellingen. 'Ik heb in de eerste week enorm moeten afzien. Pas vanaf zaterdag in de tijdrit voelde ik een opgaande lijn.'

Gisbers sluit niet uit dat zijn nieuwe kopman nu Alcala is weggevallen nog zijn gebruikelijke zwakke dagen zal meemaken. 'Maar ze zullen minder zwak zijn dan vroeger'. Breukink kijkt niet vooruit. Hij is al blij met zijn derde plaats op Alpe d'Huez. 'Ik heb hier twee keer de finish gehaald. Een keer eindigde ik op 16 minuten, een keer op 12.' Verrassender was misschien wel de prestatie van Ronan Pensec. De gele-truidrager hield zich opvallend goed staande tijdens het wanhoopsoffensief van Delgado en verloor slechts 48 seconden op winnaar Bugno. Maar zonder de steun van zijn ploeggenoot Millar was de Fransman zijn leiderspositie misschien wel kwijt geweest. Op verzoek van ploegleider Legeay werkte Pensecs ploeggenoot LeMond niet mee met de aanval van Delgado. Zou de Amerikaan zich niet aan zijn woord hebben gehouden, dan was de positie van Pensec niet zo onaantastbaar geweest als nu. Breukink heeft nog altijd zijn twijfels over LeMond. 'Die man is zo eerzuchtig. Het kan best zijn dat hij een volgende kans wel aangrijpt om door te rijden.' De grootste concurrent van Pensec is Claudio Chiappucci. De Italiaan verloor slechts 28 seconden op Pensec. Anderhalve week voor het slotweekeinde staat de reputatie van de Tour de France op het spel. Met Pensec of Chiappucci als winnaar herleven de tijden van toevalswinnaars als Pingeon, Walkowiak en Aimar.

    • Guus van Holland