Prijs van olie klimt uit dal na akkoord

ROTTERDAM, 12 juli De handelsprijzen voor ruwe olie, benzine en andere olieprodukten zijn gisteren en vandaag fors gestegen. Dat gebeurde onder invloed van een akkoord tussen vijf olie producerende landen in het Midden-Oosten en een rapport van het International Petroleum Instititute in New York dat melding maakt van een vermindering van voorraden.

Na een daling van dertig procent sinds begin januari klimt de prijs voor ruwe olie per vat (159 liter) deze week uit een dal. In Londen steeg de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') gisteren met 29 dollarcent tot 16,37 dollar, voor termijnleveringen in augustus. De laagste prijs voor Brent sinds augustus 1989 was begin vorige maand genoteerd: 15,20 dollar per vat. Vanochtend steeg de prijs verder naar 16,45 dollar. In New York steeg de prijs voor West Texas Intermediate, de olie die in de Verenigde Staten het meest wordt verhandeld, met 55 dollarcent tot 17,45 dollar per vat.

In Jedda bereikten vijf ministers van de OPEC-lidstaten (olie exporterende landen) Saoedi-Arabie, Koeweit, Irak, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten gisteren een akkoord dat van sterke invloed is op de markt: de overproduktie van OPEC zal worden ingedamd en wensen van individuele OPEC-landen als Koeweit en de emiraten voor hogere quota (maximum-produktiehoeveelheden) worden op sterk water gezet. De olieministers kwamen overeen alles te doen om door terughoudendheid de streefprijs van OPEC van 18 dollar per vat ruwe olie binnenkort weer te halen.