Politie rolt drugsbende Nijmegen op

NIJMEGEN, 12 juli De Nijmeegse politie heeft met de arrestatie van zeven personen uit Nijmegen en omgeving half juni en begin deze maand een drugsbende opgerold die vanuit woonhuizen en cafes in de binnenstad in hard drugs handelde.

Dat heeft de politie vanochtend bekendgemaakt. Van de aangehouden Nijmegenaren zitten een 21-jarige en een 24-jarige man nog in bewaring, de rest is inmiddels op vrije voeten gesteld. In het Spaanse Alicante is in mei al een achtste, 17-jarige verdachte aangehouden bij een poging vijf kilo heroine het land in te smokkelen. Een negende verdachte is voortvluchtig.

Klachten van bewoners van de wijk Wolfskuil over door dealers en gebruikers veroorzaakte overlast vormden de aanleiding voor het politie-optreden in Nijmegen. Vanuit enkele panden in de wijk werd gedeald en werden cafes in de binnenstad van hard drugs voorzien.

Bij zes huiszoekingen op 19 juni werden drie mannen en twee vrouwen van 21 tot 37 jaar oud opgepakt. Zij hadden 300 gram heroine, een pistool, twee revolvers en een geweer met vizier en geluiddemper in hun bezit. Begin juli werden een man en een vrouw aangehouden die de verkoop voor de hoofdverdachten verzorgden.

De groep probeerde volgens de politie Nijmeegse druggebruikers over te halen transporten naar Spanje uit te voeren. Hoe vaak dat gebeurd is, is nog onbekend. De 17-jarige jongen die op 9 mei in Alicante door de douane is aangehouden, was op een dergelijk verzoek ingegaan.

De Arnhemse rechter-commissaris heeft hem begin juli in Spanje in verband met deze zaak verhoord. Een van de hoofdverdachten heeft gezegd zelf eens met twee kilo heroine naar Spanje te zijn gereisd. De politie vermoedt dat een andere hoofdverdachte, een 24-jarige man, naar Turkije is uitgeweken.