Piloot steeg tweemaal op na rijverbod

ROTTERDAM, 12 juli Tegen een beroepsvlieger uit Leiden is gisteren proces verbaal opgemaakt omdat hij vanaf luchthaven Zestienhoven twee rondvluchten had gemaakt terwijl nog een rijverbod gold dat de politie hem had opgelegd wegens overmatig alcoholgebruik.

De politie in Den Haag legde de 39-jarige piloot dinsdagnacht tijdens een verkeerscontrole een rijverbod op van twaalf uur. Uit voorzorg bracht de politie gisterochtend de Dienst Luchtvaart van de Rijkspolitie in Zestienhoven op de hoogte van het verbod. Daar bleek dat de man met een klein aantal passagiers reeds twee rondvluchten had gemaakt, binnen de tijd dat het rijverbod van kracht was.

De Luchtvaartwet bevat geen artikel dat het vliegen onder invloed van alcohol verbiedt. Het ministerie van verkeer en waterstaat is bezig met een wetsontwerp, maar dit heeft de Tweede Kamer nog niet bereikt.

Tegen de piloot is daarom overtreding van de artikelen 8 en 13 van de Luchtvaartwet ten laste gelegd. Hij zou onbekwaam zijn geweest om een vliegtuig te besturen (artikel 8) en hij zou door zijn gedrag anderen in gevaar hebben gebracht (artikel 13). Het openbaar ministerie moet nu beslissen of tot vervolging wordt overgegaan. Het is nog de vraag of dit met succes kan worden gedaan op basis van de twee genoemde artikelen, aldus een woordvoerder van de rijkspolitie.

De KLM heeft eerder dit jaar een gezagvoerder ontslagen die met zijn toestel wilde opstijgen terwijl hij een te hoog promillage alcohol in zijn bloed had. Dat is in dit geval niet mogelijk omdat de Leidse piloot vliegt als 'kleine zelfstandige'.