Philips stijgt ligt op indommelend Damrak

ROTTERDAM, 12 juli Het aandeel Philips vond bij 28 gulden eindelijk een bodem op een goed gestemde beurs. Wall street en Tokio stegen.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs had vanochtend een lichte wind mee. De stijging in Wall Street en een vaste dollar behoorden tot de oorzaken van een over het algemeen hoger koerspeil voor veel fondsen. De handel bleef kalm. Tegen het eind van de ochtend dommelde de markt weer wat in. De stemmingsindex was op dat moment 0,6 punt gestegen naar 120,1. Philips ging tegen de markt in weer wat omlaag, maar opnieuw bleek de weerstand op fl. 28. Nadat dat punt was bereikt, ging de koers terug naar fl. 28,30, en dat betekende zelfs een dubbeltje winst. Van de overige internationals trok Unilever fl. 1,30 aan tot fl. 160,50 en Koninklijke Olie fl. 2,20 tot fl. 142,60. VNU pakte er nog eens een gulden bij op fl. f 105 en collega-uitgeverij Elsevier wist bijna een gulden binnen te halen op fl. 94,60. De koers van brouwer Heineken steeg met de buitentemparatuur mee naar fl. 131,50, een vooruitgang van fl. 1,60. Ook Wessanen, Buhrmann en Ahold sprokkelden wat winst bij elkaar.

Nu alle overnemingsplannen voor Macintosh van de baan zijn, keerde men zich van het fonds af. De koers van het detailhandelsbedrijf zakte fl. 6,10 weg naar fl. 38, waarna een herstel volgde tot fl. 39,20. De koers van de stukken HAL, de laatste die in de race was voor het bedrijf in Stein, reageerde niet.

De bekendmaking van een flink hogere halfjaarwinst bij AOT leverde op fl. 17,30 twee kwartjes op. Crown van Gelder sprong fl. 3 op naar fl. 129 en Grasso zelfs fl. 5 naar fl. 125. Ook Sphinx en Bols boekten winsten die wat boven het marktgemiddelde lagen. Ook de obligatiemarkt gedroeg zich rustig. Er was sprake van enige koersdruk.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste industriele aandelen liet vooral in de late handelsuren een kleine rally zien met een stijging van 41,83 punten op een slotstand van 2932,67. Daarmee kwam het Dow Jones-gemiddelde dicht in de buurt van zijn all-time high van 2935,89 punten op 15 juni.

Van de 1977 genoteerden fondsen waren de stijgers duidelijk in de meerderheid. 966 Noteringen konden aantrekken en 494 fondsen lieten in deze vriendelijke markt een verlies zien. De handel was vrij behoorlijk met een omzet van ruim 160 miljoen aandelen tegenover een normale omzet van 148 miljoen eenheden op dinsdag.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg vandaag 218,14 yen (0,87 procent) en sloot op 32.575,32. De dollar steeg in reactie op het uitblijven van openlijke steun voor andere valuta tijdens het G-7 overleg met een stijging van 0,42 yen en sloot op 148,90 yen per dollar. De dollar daalde de voorgaande twee dagen in de verwachting dat de G-7 de yen zou steunen.