Personeel Flexovit in staking voor extra verlof

EIBERGEN, 12 juli Bij Flexovit in Eibergen is gisteren voor de eerste keer in het bestaan van het bedrijf gestaakt. De werknemers wezen vorige week een principe-akkoord over de nieuwe CAO af, omdat de overeenkomst tussen de vakcentrales en de directie van het florende bedrijf niet voorzag in extra vakantiedagen dit jaar.

De bonden, teruggefloten door de werknemers, organiseerden woensdag een 'waarschuwingsstaking', die vanochtend voorlopig is opgeschort. De bonden eisen dat de directie voor het weekeinde met een tegebod komt, anders dreigen nieuwe acties.

Flexovit fabriceert kunstharsgebonden slijpschijven, die vooral worden gebruikt in de metaalindustrie.

De directie stelde in de vorige week afgebroken CAO-onderhandelingen dat een eerder afgesproken verlaging van de VUT-leeftijd van 62 naar 60 jaar zo kostbaar is dat een extra vakantiedag, naast loonsverbetering, niet mogelijk is.

Directeur J. A. Katsman van Flexovit zei vanochtend dat nu wellicht toch valt te praten over extra vakantiedagen. 'Ik wil zo snel mogelijk van dit gezeur af en weer aan de slag.' De Industriebond FNV wijt de onvrede onder de werknemers vooral aan de stroom gunstige berichten over het bedrijf. Flexovit, sinds vorig jaar aan de beurs genoteerd, voerde vorig jaar de winst op van 7,5 naar 10,2 miljoen gulden (36 procent). De directie voorziet dat uitbreiding van het bedrijf en stijgende afzet in de periode tot 1994 een verdubbeling van de omzet en een verdrievoudiging van de winst opleveren.

In een vorige week afgesloten principe-akkoord over de nieuwe CAO ging de directie niet verder dan een extra vakantiedag volgend jaar. De werknemers vonden dat onvoldoende en wezen het akkoord af. De Industriebond FNV eist nu dat de werknemers nog dit jaar twee extra vakantiedagen kunnen opnemen.

FNV-bestuurder J. Maatje: 'Bij de invoering van de 36-urige werkweek hebben de werknemers een fors aantal vakantiedagen moeten inleveren.'

Flexovit voerde in 1983 als eerste bedrijf in Nederland de 36-urige werkweek in. Het personeel werkt vier dagen per week, terwijl het bedrijf 45 uur per week draait.

Wat de loonsverbetering betreft verschilt de eis van de bonden niet veel van het aanbod van de directie. Flexovit biedt in een tweejarig contract een totale loonsverbetering van 5,5 procent, terwijl de bonden een half procent meer eisen.