Overleg VS en Singapore over militaire samenwerking

WASHINGTON, 12 juli De Verenigde Staten en Singapore zijn gisteren in Washington besprekingen begonnen over een uitbreiding van Amerikaanse militaire faciliteiten in Singapore. Het is de vierde gespreksronde sinds premier Lee Kuan Yew de VS begin dit jaar een grotere militaire samenwerking voorstelde. De VS zullen volgende maand de onderhandelingen met de Filippijnen over het verlengen van het lease-contract voor de daar gevestigde bases hervatten.

Het ligt niet in de bedoeling van de VS militairen te legeren in Singapore. Onderwerp van de besprekingen is het verbeteren van de faciliteiten voor Amerikaanse vliegtuigen en schepen die de stadstaat willen aandoen. Het contract in de Filippijnen loopt volgend jaar af en de regering van Corazon Aquino heeft voorwaarden gesteld aan verlenging, met name op het financiele vlak. De bases in de Filippijnen zijn de grootste van de VS buiten de eigen grenzen en de Amerikaanse regering zoekt al enige jaren naar alternatieve locaties mochten de besprekingen met Manila vastlopen.

Een woordvoerder van het State Department ontkende gisteren dat er een verband bestaat tussen de besprekingen met Singapore en de onderhandelingen met de Filippijnen, maar Congresleden twijfelen aan die lezing. (AP)