Overleg in Nicaragua na herstel van openbare orde

MANAGUA, 12 juli De Nicaraguaanse regering van president Violeta Chamorro en vertegenwoordigers van de pro-sandinistische stakers hebben gisteravond onderhandelingen geopend die een einde moeten maken aan de sociale onrust die het land de afgelopen weken heeft overspoeld.

Chamorro had eerder op een persconferentie aangekondigd dat ze bereid was tot overleg met de stakers, mits de orde in de hoofdstad zou worden hersteld. De sandinistische legerleider Humberto Ortega, wiens militairen zich de afgelopen dagen zeer terughoudend hadden opgesteld na een bevel van Chamorro om een einde aan de ongeregeldheden te maken, liet daarop weten dat het leger binnen enkele uren de orde zou herstellen.

Ortega, een broer van de vroegere sandinistische president Daniel Ortega, sprak geruchten tegen dat het leger plannen had voor een staatsgreep. Wel onderstreepte hij dat het leger 'niet zal schieten op de bevolking'. De voornaamste sandinistische vakbond FNT had toen al opdracht gegeven om de barricades in de straten van Managua te slechten. In vrijwel de hele hoofdstad keerde daarop de rust terug en enige tijd daarna hadden de eerste onderhandelingen plaats.

De staking en de bezetting van veel bedrijven, die al zo'n twee weken duren, gaat echter onverminderd door. De stakers eisen van de regering dat deze garandeert dat hun banen geen gevaar lopen, een forse loonsverhoging geeft en een minimumloon instelt. Ook eisen ze dat de regering-Chamorro plannen herziet om staatsbedrijven te privatiseren.

Bij de rellen die zondagavond uitbraken, zijn de afgelopen dagen zes doden gevallen en 150 gewonden. De onrust duurde voort tot gistermiddag toen er even buiten Managua nog een aanslag op de generator en antenne van een particulier radiostation werd gepleegd. Er vielen geen slachtoffers maar de materiele schade was groot. (AP, UPI, AFP)