Moskou content met beraad G-7, Peking sceptisch

ROTTERDAM, 12 juli De Sovjet-Unie is tevreden met de uitkomst van het topoverleg van de zeven Westerse industrielanden (G-7) in Houston. China reageert sceptisch. 'Het is een goede top die toont dat we op dezelfde lijn zitten. Een minpuntje is dat direkte hulp is uitgesteld', verklaarde gisteren Gennady Gerasimov, woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken.

De Chinese premier Li Peng concludeerde gisteren dat de zeven grootste industrielanden de bereidheid hebben getoond hun sancties te verlichten, 'maar hun stap is nog niet ver genoeg'. Het Chinese persagentschap Xinhua reageerde feller en sprak van 'inmenging in de binnenlandse aangelegenheden in China'.

De Westerse sancties volgden op de geweldadige onderdrukking van de studentenprotesten tegen de Chinese regering, juni vorig jaar.

De G-7 besloot niet tot direkte financiele steun aan de Sovjet-Unie, maar kondigde wel aan een inventarisatie te gaan maken van de behoefte van het land. 'Zelf zijn we ook onze economie aan het bestuderen' zei Sovjet-woordvoerder Gerasimov met begrip.

De Bondsrepubliek, die de steun van de Sovjet-Unie nodig heeft bij de Duits/Duitse eenwording, was samen met Frankrijk voorstander van direkte hulp, maar Japan, Groot-Brittannie en de Verenigde Staten waren daar tegen, onder meer omdat de Sovjet-Unie nog veel geld uitgeeft voor haar defensie en Cuba steunt.

Gerasimov stelde dat de hulp aan Cuba en andere landen niet relevant is: 'Er zijn nog andere redenen waarom de Verenigde Staten geen haast hebben. Zo wordt wel gezegd dat de VS met een geldgebrek kampen'. Komend weekeinde bezoeken de Westduitse Bondskanselier Kohl en Jaques Delors, voorzitter van het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeenschap, Moskou. Gerasimov: 'Naast de leningen van West-Duitsland verwachten we ook hulp van andere Europese landen'.

(Reuter, AP, AFP, UPI) Onze correspondent in Peking voegt hieraan toe: Jin Guihua, woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verklaarde vandaag: 'Het afgelopen jaar is gebleken dat dat sancties tegen China nutteloos zijn en ook de landen die ze opleggen hebben geschaad'.

De Westerse sancties bestaan uit het bevriezen van financiele steun en regeringscontacten. Naarmate China meer politieke gevangenen en dissidenten vrijlaat, ziet het ernaar uit dat de Westerse sancties zullen versoepelen. Hiervoor worden in toenemende mate achterdeuren geopend.