Mijnstaking in SU uit protest tegen Moskou

MOSKOU, 12 juli De 24-uurstaking in de kolenmijnen van de Sovjet-Unie is gepaard gegaan met stakingen in andere sectoren. Behalve in ongeveer 200 mijnen werd gisteren ook gestaakt in de metro van Leningrad, fabrieken in de omgeving van Tsjernobyl en andere bedrijven.

Sovjet-president Michail Gorbatsjov noemde de staking in de mijnen een mislukking. Stakingsleiders spreken van een succes.

De staking van gisteren, precies een jaar na een grote landelijke mijnstaking die de economie verlamde, was bedoeld als protest tegen het economisch beleid van de regering-Ryzjkov en de invloed van de communistische partij.

De stakingsleiders in Koezbass, het grote mijncentrum in Siberie, meldden telefonisch dat 300.000 mijnwerkers in 68 van de 130 mijnen het werk hadden neergelegd. In het Donetsk-centrum in de Oekraine zou bij 141 van de 250 mijnen een of andere vorm van actie zijn gehouden door naar schatting 100.000 mijnwerkers. Het persbureau TASS meldde dat veertig mijnen in dit gebied stil lagen. Elders in het land zouden nog eens 24 mijnen zijn gesloten. 'Er is geen algehele staking' verklaarde Gorbatsjov gisteren tijdens het partijcongres. 'We krijgen continu informatie en zijn in overleg met de mensen. De iniatiefnemers van de staking hebben hun doelen niet bereikt,' aldus de partijsecretaris die de mijnwerkers persoonlijk had opgeroepen aan het werk te blijven.

Mijnstakers dwongen vorig jaar de regering-Ryzjkov tot toezeggingen over hoger loon, meer consumptiegoederen en betere werkomstandigheden. Omdat de regering de beloften niet zou zijn nagekomen, eiste een aantal stakers gisteren op spandoeken het aftreden van de regering. Ook willen de stakers dat de communistische partij haar bezittingen nationaliseert en haar invloed in de mijnen en andere bedrijven terugdringt. (Reuter, AP, UPI)