Kabinet stemt in met verruiming van winkeltijden

DEN HAAG, 12 juli Het kabinet heeft vandaag ingestemd met het voorstel winkels de mogelijkheid te bieden tot half zeven open te blijven. Het wetsontwerp is voor advies naar de Raad van State gestuurd.

In maart van dit jaar bereikten de dienstenbonden van de vakcentrales, consumentenorganisaties en werkgevers een akkoord over de openstelling van de winkels tot half zeven 's avonds. Aanvankelijk had de Dienstenbond FNV nog acties tegen een langere openstelling georganiseerd.

Minister Andriessen (economische zaken) liet direct weten het akkoord volledig over te nemen. Een eerder wetsvoorstel van zijn voorganger over middag- en avondwinkels werd daarop ingetrokken. Volgens het nieuwe wetsvoorstel mogen winkels op zaterdag een uur langer (tot zes uur) open blijven. Verder blijft de mogelijkheid bestaan van een koopavond (donderdag of vrijdag) per week. De totale openingstijd per week komt van 52 op 55 uur.