Joachim Schmid De collecties van Joachim Schmid met zijn op verkeerde benen zettende zinvolle grappen zijn van dinsdag t/m zaterdag tussen 12 en 17 uur te zien bij het Centrum voor Fotografie Perspektief, Eendrachtsweg 21 in Rotterdam.

Slechte fotografie bestaat niet. De verdediging van deze bewering valt vrij lang vol te houden. Zelfs de onscherpste, onhandigst gecomponeerde kiek bergt het bewijs van waarheid in zich, wordt met het verstrijken van de tijd een document, onthult in de toevallig meegefotografeerde details in de achtergrond sfeerbepalende gegevens, houdt vast dat het op 3 april 1906 in de namiddag mooi weer was in Bovenkerk.

Er is altijd wel iemand voor wie het belangrijk is dat te kunnen bewijzen. De heer Joachim Schmid zal dit alles van harte beamen. Hij is een Duitse verzamelaar die zo maar foto's vergaart en die zodanig rangschikt en in samenhangen interpreteert dat zij stuk voor stuk door hem gewilde betekenissen krijgen. Zijn op straat gevonden kiekjes bijvoorbeeld worden authentieke bouwstenen voor stellingen over kunst die kunst wordt door de intentie en mentaliteit van de beschouwer. En het werk van anonieme fotografen, gevonden tussen de bric-a-brac in de kramen van rommelmarkten kan zonder veel kans op tegenspraak worden toegeschreven aan grote meesters uit de geschiedenis van de fotografie, waardoor die foto's plotseling een totaal andere waarde en gewicht krijgen, ook als je weet dat ze in werkelijkheid helemaal niet door die beroemdheden gemaakt zijn. Het gaat nog verder: ook het werk dat die befaamde fotografen (Eugene Atget, August Sander, Duane Michals, Cindy Sherman bijvoorbeeld) wel hebben gemaakt krijgt door de kunstgrepen van Schmid een andere betekenis.

    • Joyce Roodnat