HAL ziet af van openbaar bod op Macintosh

ROTTERDAM, 12 juli HAL Holding, de beleggingsmaatschappij die is voortgekomen uit de vroegere Holland Amerika Lijn, ziet af van een vriendelijk openbaar bod op de uitstaande aandelen Macintosh. De onderhandelingen tussen HAL en het detailhandelsconcern Macintosh zijn deze week mislukt.

Officieel heet het dat de inzichten van beide partijen onvoldoende parallel lopen om tot een akkoord te komen. Betrokkenen willen geen nadere mededelingen doen.

De effectenbeurs reageerde vanmorgen teleurgesteld op het mislukken van de onderhandelingen. De koers van Macintosh daalde aanvankelijk met 6,10 gulden tot 38 gulden om zich rond het middaguur weer wat te herstellen. Volgens financiele kringen vormde de prijs voor de aandelen waarschijnlijk een breekpunt. Macintosh NV, waartoe onder meer de winkelketens Kwantum, Superconfex, Halfords en Piet Klerkx behoren, zal de eerste helft van dit jaar afsluiten met verlies, zo maakte het concern eind vorige maand bekend, kort nadat HAL had aangekondigd een bod te willen uitbrengen.

Eerder mislukte de uitkoop van Macintosh door de Macintosh-directie en Reiss en Co, de financieringsmaatschappij van drs. J. J. Kuijten, voormalig topman van het automatiseringsbedrijf HCSD Technology. Bij deze management buy-out zouden de activa van Macintosh worden overgenomen met geleend geld van DSM en Reiss en Co. De aandeelhouders van Macintosh zouden per aandeel 46,50 gulden ontvangen, waardoor de hele transactie op 250 miljoen gulden zou neerkomen. Tegen de uitkoop, waaraan DSM als meerderheidsaandeelhouder (56 procent) van Macintosh wilde meewerken, kwam fel verzet van de kleine aandeelhouders en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Vervolgens kwam het initiatief van HAL, die na de verkoop van het cruisebedrijf als beleggingsmaatschappij opereert met een miljard gulden in kas. Het Duitse Asko heeft een belang van 10 procent in Macintosh opgebouwd.

Grootaandeelhouder DSM vindt het onder de huidige omstandigheden ongewenst om met nieuwe gegadigden - voor het DSM-pakket of voor de de gehele onderneming - te praten. Volgens DSM is Macintosh, na alle commotie van de afgelopen maanden, gebaat bij rust. De aangekondigde verliezen nopen het detailhandelsconcern om eerst intern maatregelen te nemen. 'We willen rust creeren om de raad van bestuur van Macintosh in staat te stellen om ongestoord orde op zaken te stellen', aldus een woordvoerder van DSM. DSM blijft streven naar verkoop van de participatie in Macintosh, omdat detailhandel niet tot de kernactiviteiten van het chemieconcern behoort. Voorwaarde is dat de continuiteit van het bedrijf wordt gewaarborgd. Het afstoten van het meerderheidsbelang zal gepaard gaan met 'maatregelen in verband met de zelfstandigheid van het bedrijf', aldus DSM. Volgens de woordvoeder gaat het daarbij 'inderdaad om beschermingsconstructies'.

Tevens zal rekening worden gehouden met de belangen van de andere aandeelhouders.

De Vereniging van Effectenbezitters reageert met gemengde gevoelens op de ontwikkelingen. 'Enerzijds zijn we blij dat DSM nu wel een faire behandeling van de aandeelhouders voorstaat. Bovendien is uitkoop door de directie definitief van de baan. Aan de andere kant is het onbegrijpelijk dat men voorlopig afziet van gesprekken met mogelijke gegadigden', aldus een woordvoerder van de VEB.