Gevechten met Indianen in Quebec

MONTREAL, 12 juli Bij gevechten in de Canadese provincie Quebec tussen Mohawk-Indianen en de politie is gisteren een agent om het leven gekomen. De Mohawks verzetten zich tegen plannen om een golfbaan uit te breiden op een terrein dat ze als het hunne beschouwen.

Het incident gebeurde op een heuvel bij het plaatsje Oka, 20 kilometer ten westen van Montreal. De zwaar bewapende en gemaskerde Mohawks hadden daar een wegversperring opgericht die ze ondanks een gerechtelijk bevel weigerden op te ruimen. Honderd agenten van de provinciale politie bestormden daarop gisteren de barricade, waarbij het tot vuurgevechten kwam. Daarbij werd een 31-jarige agent in het hoofd geraakt, die later in een ziekenhuis overleed. Beide kanten beschuldigden elkaar er van als eersten te hebben geschoten.

De politie trok zich na enige tijd terug met achterlating van zes auto's. Nadat de politie was vertrokken, begonnen de Mohawks hun barricades te versterken. Intussen was het ook in de buitenwijken tot ongeregeldheden met andere Mohawks gekomen, die uit solidariteit met hun stamgenoten twee hoofdwegen blokkeerden.

De gemeente Oka wil voor de uitbreiding van de golfbaan een stuk bos kappen, dat volgens de Mohawks altijd van hun stam is geweest. Het conflict loopt al vier maanden. Het optreden van de politie ging in tegen het advies van de minister van Indianenzaken van Quebec, John Ciaccia, die er op had aangedrongen om de plannen voor de golfbaan op te schorten. (Reuter, AP)