Evacuatie van vluchtelingen Albanie begint

ROME, 12 juli Waarschijnlijk morgenochtend vroeg zal het eerste schip met Albanese vluchtelingen arriveren in de Zuiditaliaanse havenstad Brindisi. De evacuatie van de vluchtelingen uit de Westerse ambassades in Tirana zou in de loop van de avond op gang komen. Twee Italiaanse veerboten met een capaciteit van ieder duizend man, de Appia en de Espresso Grecia, zijn ingezet voor de evacuatie. De Appia is gistermiddag vanuit Venetie vertrokken voor de twintig uur durende reis naar de Albanese havenstad Durres. De Espresso Grecia zou vanmiddag vanuit Brindisi vertrekken voor een overtocht van ongeveer zes uur. De Albanese autoriteiten hebben volgens functionarissen van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken de mogelijkheid opengehouden om het tijdschema op het laatste moment te wijzigen. Zij zouden bang zijn voor een stormloop op de boten als bekend wordt wanneer die in de haven liggen. Bij de evacuatie zal voorrang worden gegeven aan de Albanezen op de Westduitse ambassade. Deze zijn er door gebrek aan eten en drinken en door de snel verslechterende hygienische omstandigheden het slechtst aan toe. Veel vluchtelingen hebben ernstige medische klachten, zoals aanhoudende diarree. Er zouden ook drie vrouwen zijn die op het punt staan te bevallen.

Deze vluchtelingen zullen na aankomst in Brindisi met speciale treinen naar West-Duitsland worden gebracht. De regering in Bonn heeft al laten weten dat zij een verblijfsvergunning voor drie tot zes maanden kunnen krijgen. Voor de Albanezen op de Italiaanse ambassade is tien kilometer buiten Brindisi een opvangcentrum ingericht. Later zullen deze vluchtelingen naar nog aan te wijzen Italiaanse steden worden gebracht. De Franse regering heeft een eigen boot gestuurd om de vluchtelingen op de Franse ambassade op te halen. Het is nog onduidelijk of ook de vluchtelingen van andere ambassades, enkele tientallen mensen, komende nacht per schip zullen worden geevacueerd. Nu alle paspoortaanvragen zijn afgerond, zijn precieze gegevens beschikbaar over het aantal mensen op de ambassades. Op de Westduitse ambassade in Tirana zijn 3199 vluchtelingen, op de Italiaanse 851 en op de Franse 456. Uit Parijs komen berichten dat Westerse ambassades in Tirana de autoriteiten hebben gevraagd een veiligheidskordon rondom het ambassadedistrict te leggen om herhaling van de massa-invasie te voorkomen.

    • Marc Leijendekker