Deel gevangenis Sittard na onlusten ontruimd

SITTARD, 12 juli Tweeentwintig gedetineerden uit de gevangenis De Geerhorst in Sittard zijn gisteravond overgebracht naar het huis van bewaring in Maastricht om verdere onlusten te voorkomen. Dit heeft directeur J. Gorissen van De Geerhorst vanmorgen bekendgemaakt. Een groep van 25 gedetineerden weigerde dinsdagavond na het avondeten terug te keren naar de cellen uit protest tegen het te 'strenge regime' in de drie maanden oude gevangenis. Na een gesprek met de directeur lieten zij zich weer opsluiten.

Het besluit om het deel van de gevangenis waar de groep gedetineerden verbleef te ontruimen is genomen in overleg met de Centrale Directie voor het Gevangeniswezen in Den Haag. Zeventien leden van het Landelijk Bijzondere Bijstandsteam Gevangeniswezen voerden de gevangenen die lange straffen moeten uitzitten geboeid af. Zij verzetten zich niet tegen de overplaatsing.

Directeur Gorissen: 'De gedetineerden wilden overgaan tot harde acties en waren uit op anarchie. Ze lieten ons geen andere keuze dan te besluiten over te gaan tot ontruiming'.

Hij bestrijdt de bewering van de gevangenen dat de leefsfeer in Sittard slecht is. 'De mensen krijgen meer dan waar ze recht op hebben.'

Gorissen wijt de spanningen aan persoonlijke problemen van gedetineerden en aan aanloopmoeilijkheden die zich in elke nieuwe inrichting voordoen. De ontruimde cellen blijven voorlopig leeg.