De Benedetti krijgt uitgever Mondadori weer in handen

ROME, 12 juli Hoewel de strijd rondom Mondadori, Italie's grootste uitgeverij, nog niet helemaal is beeindigd heeft Carlo De Benedetti de volledige controle teruggekregen over de uitgeverij nu zijn vertrouwelingen zijn benoemd in de dagelijkse leiding. Eind vorige maand was Silvio Berlusconi, die De Benedetti de controle over Mondadori betwistte, op een aandeelhoudersvergadering afgezet als voorzitter van de raad van bestuur, een post die hij vijf maanden had bezet. Zijn opvolger is voorlopig Giacinto Spizzico, een vertegenwoordiger van de Milanese rechtbank. Na een felle vergadering van de raad van bestuur wees deze dinsdag twee medestanders van De Benedetti aan in de directie van het bedrijf. Algemeen directeur wordt de 36-jarige Corrado Passera, een van de nauwste medewerkers van De Benedetti. Het besluit komt na een aantal rechterlijke uitspraken waardoor Berlusconi zijn meerderheid in de raad van de bestuur kwijtraakte. De vier leden die door de rechtbank zijn aangewezen, als beheerders van een aandelenpakket waarop beslag is gelegd, hebben nu een sleutelpositie en stemden met De Benedetti mee. Achtergrond daarbij is een rechterlijke uitspraak vorige maand dat de overeenkomst die De Benedetti recht gaf op de aandelen van de familie Formenton, waarop beslag is gelegd, geldig is. Dit was het keerpunt in de zeven maanden durende strijd om de uitgeverij. De strijd om Mondadori, die ook het dagblad La Repubblica en de twee belangrijkste opinieweekbladen uitgeeft, is echter nog niet helemaal voorbij. Berlusconi en de familie Formenton hebben beroep aangekondigd tegen de uitspraak dat de Formentons juridisch verplicht zijn hun aandelen per eind januari 1991 aan De Benedetti te verkopen.