Boete Ajax voor fraude twee miljoen

AMSTERDAM, 12 juli De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de voetbalclub Ajax wegens belastingfraude veroordeeld tot een boete van 2 miljoen gulden waarvan 1 miljoen gulden voorwaardelijk. Tegen Ajax was een boete van 9 miljoen gulden geeist, waarvan 3 miljoen voorwaardelijk.

De rechtbank sprak de oud-Ajacied Soren Lerby (32) vrij van transferfraude. Tegen Lerby was 18 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk geeist. De rechtbank achtte fraude bij de tranfer van Lerby van Ajax naar Bayern Munchen in 1983 niet bewezen.

Wel bewezen achtte de rechtbank dat Ajax jaarrekeningen vervalste. Hiervoor werd ook de vroegere penningmeester L. Bartels veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 100.000 gulden.

Ex-voorzitter T. Harmsen kreeg een gevangenisstraf van zes maanden voorwaardelijk en een boete van 150.000 gulden. De huidige algemeen directeur A. van Eijden kreeg vier maanden cel voorwaardelijk en een boete van 75.000 gulden opgelegd.

Tegen deze drie laatsten was respectievelijk tien maanden cel waarvan vier maanden voorwaardelijk, vijftien maanden cel waarvan zeven voorwaardelijk en acht maanden cel waarvan vier voorwaardelijk geeist. Pag.3: Straffen vallen lager uit