Blokkade van rekeningen in DDR wegens witwassen

OOST-BERLIJN, 12 juli In Oost-Duitsland zijn 56 spaarrekeningen met miljoenenbedragen geblokkeerd van prive-personen, bedrijven en organisaties die worden verdacht van het witwassen van geld dat ze op de zwarte markt hadden verdiend.

Dit heeft Oostduitse regeringswoordvoerder Matthias Gehler gisteren meegedeeld.

Vooral rekeningen met een bedrag van meer dan vier miljoen mark zijn geblokkeerd. Ook van rekeningen met tegoeden van organisaties van meer dan tien miljoen mark kan geen geld meer worden afgehaald.

In totaal heeft de regering in de afgelopen dagen 6.400 prive-rekeningen met elk meer dan 100.000 mark bekeken. Tegoeden van meer dan 300.000 mark werden nog eens extra goed onderzocht. In 26 gevallen kwam aan het licht dat vanaf het begin van dit jaar tot aan de invoering van de Duits-Duitse monetaire unie zeer hoge bedragen door prive-personen zijn gestort. Ook de rekeningen van 30 bedrijven zijn bevroren; daar staat 'veel meer' dan 10 miljoen D-mark op, aldus Gehler.

Het onderzoek is per wet geregeld om zo te voorkomen dat voormalige communistische partijfunctionarissen van de SED onrechtmatig verkregen Ostmarken kunnen omwisselen in D-marken. Ook moet het onderzoek valutaspeculatie tegengaan. Of er bij de geblokkeerde rekeningen ook tegoeden van vroegere SED-leiders waren wilde regeringswoordvoerder Gehler niet zeggen. (DPA)