Arron: restrictief beleid Nederland verlamt Suriname

PARAMARIBO, 12 juli Het restrictieve ontwikkelingsbeleid van Nederland werkt remmend en verlammend op het democratiseringsproces en de interne stabiliteit in Suriname. Dit heeft vice-president Henk Arron verklaard in de Nationale Assemblee in Paramaribo. Arron sprak er zijn teleurstelling over uit dat het Nederlandse beleid is omgebogen van 'ondersteuning' in 1988 naar 'restrictie' dit jaar. Arron doelde daarmee op de brief van 27 juni van minister Pronk, waarin deze andermaal stelde dat Suriname een economisch meerjarenprogramma moet opstellen voordat Nederland hulp geeft aan produktiesectoren. Hulp aan de sectoren onderwijs en volksgezondheid is van deze voorwaarde uitgesloten, aldus Pronk. Een gesprek met de Nederlandse ambassadeur leverde volgens Arron geen duidelijkheid op over de brief van Pronk.