Alleen Vitesse tevreden met loting

GENEVE, 12 juli Vitesse, Nederlands debutant, heeft als enige van het kwartet bij de loting voor de Europese bekertoernooien de wind mee gehad. Tegenstander Derry City uit Ierland biedt een prettiger vooruitzicht dan Monaco (Roda JC), Bayer Leverkusen (FC Twente) en in het toernooi van bekerwinnaars zelfs Montpellier (PSV). De reactie van de Nederlandse vertegenwoordigers was gisteren ook dienovereenkomstig. Kees Ploegsma van PSV vond dat de zestien geplaatste clubs in het toernooi van de bekerwinnaars slechts drie moeilijke tegenstanders konden treffen, Kaiserslautern, Montpellier en Manchester United. 'Wij pakken er een van dat drietal en dat is natuurlijk niet gunstig, het enige voordeel is dat wij beginnen met een uitwedstrijd.' De mogelijkheid bestaat dat PSV, dat maandag met de training begint en Chovanec in de groep zal houden omdat er geen belangstelling voor hem is geweest, zijn uitwedstrijd in Zuid-Frankrijk al op dinsdag 18 september zal afwerken. In verband met een mogelijke tv-uitzending heeft de Franse ploeg belangstelling in die richting.

Roda JC, de tweede geplaatste Nederlandse vereniging in de UEFA-Cup, kon in zijn groep alleen maar moeilijke tegenstanders treffen. Sevilla, Roma en Monaco door hun sportieve kwaliteiten, Partizani Tirana, PAOK Saloniki en Uni Craiova wegens de vrees voor ongunstige omstandigheden. 'Wanneer je die zaken naast elkaar legt', stelde manager Hans Coerver, 'zijn wij er niet zo slecht uitgesprongen.' Roda-coach Jan Reker toonde zich net als Coerver redelijk tevreden met AS Monaco. 'Gezien de groep waarin we als geplaatste club terecht waren gekomen, hadden we het slechter kunnen treffen', meende de trainer. 'De plaatsing in de groep met zeven redelijk sterke ploegen was een teleurstelling, de loting uiteindelijk niet. Monaco is een ambitieuze club met een groot budget en een fantastisch nieuw stadion, dat midden in de stad ligt. Volgende week begint de competitie in Frankrijk. Ik ga zeker een keer kijken.' Vorig jaar reikte de club uit Monte Carlo tot de halve finale van het toernooi om de Europa Cup II, waarin de latere winnaar Sampdoria (2-2 en 0-2) te sterk bleek. In de competitie eindigde de club van het Engelse duo Hately en Hoddle achter Olympique Marseille en Bordeaux op de derde plaats, met 46 punten uit 38 wedstrijden. Vijftien van de 38 gemaakte doelpunten kwamen op naam van de Argentijnse spits Diaz.

FC Twente, vorig seizoen door Club Brugge in Belgie nogal hard met de neus op de feiten gedrukt, ontmoet een vergelijkbare tegenstander in Bayer Leverkusen. Trainer Theo Vonk hoopt het eerste duel in Leverkusen de schade beperkt te houden. 'Dat zal niet alleen de penningmeester leuk vinden', gaf de oud-prof aan. 'Met de steun van een legertje supporters moeten we in Leverkusen zo lang mogelijk de nul handhaven. In een uitverkocht Diekman-stadion kunnen we het karwei eventueel afmaken.' Vonk beseft dat de kans op de tweede ronde tegen het degelijke Leverkusen, dat geen Westduitse maar wel drie Oostduitse internationals onder contract heeft, klein is. 'Leverkusen is net als onze tegenstander van vorig jaar Club Brugge de geplaatste club in onze groep. Wat dat betreft, hebben we pech. Ik had liever een Skandinavische tegenstander geloot. Ik heb Leverkusen het afgelopen seizoen op de televisie veel zien spelen. Het is een sterke, homogene ploeg. Leverkusen heeft niet voor niets in de Bundesliga enige tijd bovenaan gestaan. De defensieve organisatie steekt goed in elkaar. Dat bewijst het doelsaldo van 40-32 waarmee de ploeg vorig seizoen op de vijfde plaats is geeindigd.' Vonk moet het in de twee wedstrijden tegen de Westduitsers, die twee jaar geleden de UEFA Cup wonnen ten koste van ondermeer Feyenoord, waarschijnlijk nog zonder Marcel Peeper stellen. De linksbenige speler herstelt weliswaar voorspoedig van een dubbele beenbreuk, opgelopen in de oefeninterland Sovjet-Unie - Nederland, maar speelklaar is Peeper nog lang niet. (ANP)