Vragen rondom Tapie, notering is opgeschort

PARIJS, 11 juli De Parijse Beurscommissie, de COB, heeft gisteren de notering van de aandelen van Bernard Tapie opgeschort. De Commissie vindt dat Tapie te weinig informatie heeft verschaft aan beleggers over de te verwachten financiering van zijn overneming van het Westduitse sportartikelenbedrijf Adidas. Afgelopen weekeinde maakte de Westduitse firma de koop van 80 procent van de aandelen door Tapie bekend. De flamboyante Bernard Tapie (47) liet gisteren weten dat hij maandag met meer details komt over het contract met de familie Dassler, de eigenaars van Adidas. Het aandeel van Bernard Tapie Finance (BTF) steeg gisteren op de beurs van Parijs in een paar uur van 145 naar 165 franc. Hoewel BTF al een uitstaande schuld van 300 miljoen franc heeft hebben beleggers blijkbaar wel vertrouwen in Tapie, die behalve zakenman ook parlementarier en voorzitter van de voetbalclub Olympique Marseille is.

Vermoed wordt dat de Fransman drie miljard franc (1 miljard gulden) moet betalen voor Adidas en de financiele experts vragen zich af waar hij die vandaan haalt. Tapie zei gisteren voor de televisie dat de helft uit eigen middelen komt, een kwart van Franse banken en een kwart van buitenlandse banken. Op 10 augustus maakt het Bundeskartellamt, dat waakt over zuivere concurrentieverhoudingen in West-Duitsland, bekend of het akkoord gaat met de koop. Adidas is vijftien maal groter dan de groep van Tapie (15 miljard franc tegen 1 miljard). Verwacht wordt dat Tapie een deel van zijn Franse groep zal verkopen. Bernard Tapie Finance (BTF) heeft vier poten: huishoudelijke apparaten en weegschalen (Terraillon en Testut), gezondheidswinkels (La Vie Claire), sportartikelen (Donnay) en communicatie (voornamelijk een deelname in de televisiezender TF1, ter waarde van 20 miljoen gulden). Tapie maakte gisteren ook de overneming bekend van Lutrana, een concurrent van Terraillon in weegschalen.

De winst van BTF schrompelde vorig jaar ineen tot 7 miljoen gulden. In 1988 boekte het bedrijf nog een winst van 20 miljoen. Bij de introductie op de beurs vorig jaar werd Terraillon op een waarde van 580 miljoen franc geschat, Testut op 230 miljoen en La Vie Claire op 113 miljoen. Voor dit laatste bedrijf zoekt Tapie al twee jaar een koper.

Verwacht wordt dat Tapie Terraillon en Testut en wellicht ook zijn deelname in TF1 zal willen verkopen, waarmee hij ongeveer 750 miljoen franc cash in handen zou krijgen, een kwart van de vermoedelijke overnamesom. Ook zou hij een onderdeel van Adidas willen verkopen. Adidas zocht al enige tijd een partner. Het bedrijf verloor vorig jaar ongeveer 150 miljoen gulden. Enige reorganisaties hebben het personeelsbestand teruggebracht tot 10.150 personen. Adidas bleek de laatste jaren de strijd met zijn concurrenten, de Amerikanen Reebok en Nike, te verliezen. In 1985 boekten de Duitsers nog een omzet van bijna 5 miljard gulden en zat Reebok op 700 miljoen en Nike op 2 miljard gulden. Tegenwoordig zetten beide Amerikaanse bedrijven rond de 4 miljard gulden om, bijna evenveel als Adidas.