Vluchtelingen uit Albanie wellicht over zee naar Italie

ROME, 11 juli De Italiaanse regering heeft aangeboden het vertrek te regelen van het merendeel van de Albanezen die hun toevlucht hebben gezocht in ambassades in Tirana.

Rome onderhandelt over de evacuatie per boot van de vluchtelingen in de Italiaanse, Westduitse en Franse ambassades. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken in Rome zou de eerste boot met vluchtelingen binnen een paar dagen kunnen aankomen.

De boten zouden vertrekken vanuit de Albanese haven Durres, naar een havenstad aan de Adriatische kust van Italie, zestig kilometer verder. De meest waarschijnlijke bestemmingen zijn Otranto, Brindisi en Bari. Italie heeft als EG-voorzitter het voortouw genomen in de onderhandelingen. In de Italiaanse ambassade zitten achthonderd, in de Franse vijfhonderd en in de Westduitse drieduizend vluchtelingen.

Daarnaast zitten nog vluchtelingen in de Hongaarse en de Poolse ambassade. Het is nog onduidelijk of deze laatsten ook naar Italie zouden gaan.

Volgens het ministerie willen de Albanese autoriteiten het liefst alle vluchtelingen in een keer het land uit hebben. De mogelijkheden voor een luchtbrug zijn beperkt, omdat het vliegveld van Tirana niet geschikt is voor jumbo's. Gisteren zijn zes jonge Albanezen per boot naar Italie gevlucht. Zij waren maandagnacht vertrokken in een bootje en hadden het laatste stuk moeten roeien omdat de motor het had begeven. Een paar kilometer buiten Otranto werden ze gisteren door een vissersboot op sleeptouw genomen. De zes willen naar West-Duitsland.

Pag.5: Albanie waarnemer bij Europese conferentie voor veiligheid en samenwerking (CVSE)