Tweede Kamer wil verbod op handel slaappil Rohypnol

DEN HAAG, 11 juli De Tweede Kamerleden M. Smits (CDA) en G. J. P. Van Otterloo (PvdA) dringen er bij het ministerie van WVC opnieuw op aan het al jarenlang omstreden slaapmiddel Rohypnol uit de handel te nemen.

Smits zegt een verbod op Rohypnol te wensen omdat het middel zo'n verschrikkelijke uitwerking kan hebben. Van Otterloo meent eveneens dat er 'grote vraagtekens' te plaatsen zijn bij het op de markt houden van Rohypnol nu steeds weer blijkt dat het slaapmiddel lichtvaardig misbruikt wordt met ernstige consequenties.

Het slaapmiddel kwam de afgelopen jaren geregeld in opspraak omdat Rohypnol in combinatie met alcohol mensen kan aanzetten tot het plegen van zeer ernstige geweldsmisdrijven. Zo behandelde de rechtbank in Maastricht vorige week een zaak tegen een man uit Schinveld onder invloed van Rohypnol en alcohol een vrouw had verkracht en vermoord. Bij de behandeling van de zaak voor de rechtbank bepleitte getuige-deskundige psychiater prof. dr. A. van Leeuwen een verbod op het omstreden slaapmiddel.

Drie jaar geleden drong een Kamermeerderheid van CDA en PvdA aanvankelijk ook aan op een verbod van Rohypnol. De toenmalige staatssecretaris Dees van volksgezondheid wilde het middel niet uit de handel nemen omdat Rohypnol op zich een goed slaapmiddel is. De fabrikant Hoffmann-la Roche kon volgens WVC niet worden gestraft voor het het feit dat mensen misbruik maakten van het slaapmiddel.

Een woordvoerder van de fabrikant zegt dat door de negatieve publiciteit het aandeel op de markt van slaap- en kalmeringstabletten van Rohypnol de afgelopen jaren van ongeveer twaalf procent is gedaald naar drie. 'Huisartsen zijn bij het voorschrijven veel voorzichtiger geworden'. Hoffmann-La Roche zegt niet vrijwillig het middel uit de handel te zullen nemen omdat 'mensen met ernstige slaapstoornissen er baat bij hebben'.