SU breekt kernreactoren af

ROTTERDAM, 11 juli De Franse onderneming Framatome en het Westduitse bedrijf Noell GmbH hebben een joint-venture opgericht voor de afbraak van twee kernreactoren in de Sovjet-republiek Armenie. Gisteren is daartoe in Piestany met de Sovjet-onderneming Decom een overeenkomst gesloten.

Het gaat om de afbraak van twee drukwaterreactoren van 440 megawatt. Framatome is 's werelds grootste leverancier van drukwaterreactoren. Noell heeft veel kennis en ervaring opgedaan in de afbraak van zulke reactoren. Ook de afvoer van het radioactief afval valt onder de overeenkomst. Tot nu toe zijn over de hele wereld in totaal 42 commerciele kernreactoren stilgelegd. Daarvan bevonden zich er slechts vijf in de Sovjet-Unie. Het totaal aantal reactoren dat nog in bedrijf is bedraagt 433. Siemens dochter KWU wordt betrokken bij de afbraak van de Belgische onderzoeksreactor BR 3. Dat is een kleine drukwaterreactor met een elektrisch vermogen van 11 megawatt die van 1962 tot 1987 in bedrijf was. De reactor wordt in opdracht van de Europese Gemeenschap gesloten.