'Sinds december '89 16.000 Vietnamezen gearresteerd

NEW YORK, 11 juli In Vietnam zijn sinds eind vorig jaar 16.000 dissidenten opgepakt en in 'heropvoedingskampen' opgenomen. Dat heeft de Internationale Liga voor de Mensenrechten gisteren in New York gezegd. De organisatie spreekt van het grootste aantal politieke gevangenen sinds de massa-arrestaties volgend op de communistische overwinning en de Vietnamese hereniging in 1975. De meeste arrestaties zouden in december 1989 hebben plaatsgehad: 10.000. In april en mei werden volgens de Liga zeker 6.000 mensen aangehouden. De Liga schrijft in een rapport, dat morgen aan de Verenigde Naties zal worden aangeboden, dat de golf van arrestaties het rechtstreekse gevolg is van de omwentelingen in Oost-Europa. Het Vietnamese bewind zou bang zijn dat zich in eigen land een soortgelijke roep om verandering zou kunnen voordoen. De gearresteerden zijn medewerkers en sympathisanten van het voormalige pro-Amerikaanse bewind van Zuid-Vietnam, van wie velen al eerder vastzaten. Ook familieleden van vroegere gedetineerden zijn het slachtoffer van de campagne. De mensenrechtenorganisatie spreekt van een 'niet te rechtvaardigen discriminatie van vroegere functionarissen en hun families uit het zuiden', ondanks eerdere toezeggingen van Hanoi dat dit niet zou gebeuren.

Vietnam heeft niet ontkent dat de laatste tijd veel mensen zijn gearresteerd, maar heeft geen cijfers genoemd. Hanoi zegt dat het gaat om 'acties tegen de misdaad'.

Vietnam zal zich morgen, als ondertekenaar van het internationale convenant over politieke en burgerrechten, voor de mensenrechtencommissie van de VN in Geneve moeten verantwoorden.

De Liga voor de Mensenrechten heeft Vietnam eveneens om opheldering gevraagd over de contracten die met Oost-Europa zijn afgesloten voor het sturen van duizenden gastarbeiders als afbetaling van schulden. De organisatie vraagt zich af of mensen op die manier als ruilmiddel mogen worden gebruikt. (AFP, UPI)