Oostduitse bever baart baby's in de Biesbosch

MADE EN DRIMMELEN, 11 juli Een bevervrouwtje in de Biesbosch heeft onlangs een paar beverbaby's gebaard. Het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Om deze diersoort terug te laten keren in de Nederlandse natuur, zijn er op initiatief van het ministerie vorig jaar in de Biesbosch zestien Oostduitse bevers uitgezet. Eerst ging het niet zo goed met de bevers, al snel gingen er een paar dood. 'Maar we zijn we weer hoopvol gestemd', zegt een woordvoerster van het ministerie. Dat een beverpaar voor twee of drie nakomelingen heeft gezorgd, wijst erop dat de kwaliteit van water en omgeving in de Biesbosch toch voldoende is om de beverbevolking weer op peil te brengen.

De meeste bevers dragen een zendertje aan een oor, zodat een onderzoeker hun bewegingen op de voet kan volgen. Toch weet een aantal van hen regelmatig de controle te ontwijken, waardoor ze dagen spoorloos zijn.

Bevers zijn gemiddeld vijftien weken zwanger. Bij de geboorte wegen de jongen ongeveer een pond en zijn ze 30 centimeter lang. Ze zijn behaard en hebben hun oogjes meteen al geopend. De moeder zoogt haar kroost twee tot drie maanden. Haar kleintjes kunnen in het begin al wel zwemmen, maar nog niet duiken. Daarom worden ze de eerste weken in de bek van hun ouders vervoerd naar het nest, waarvan de ingang onder water ligt.

De woordvoerster van Landbouw onderstreept dat het niet de bedoeling is dat heel Nederland nu massaal naar de Biesbosch trekt om naar de beverbaby's te kijken. Dat zou slecht zijn voor de Biesbosch en bovendien heeft het weinig zin omdat men toch nooit weet waar de dieren zich bevinden. Ouders en kinderen maken het goed, maar willen liever geen bezoek.

Een vorig jaar in de Biesbosch uitgezette bever. (Foto ANP)