Onlusten in Kenia nemen in intensiteit af

NAIROBI, 11 juli De zaterdag begonnen onlusten in Kenia zijn gisteren in intensiteit afgenomen. Het officiele dodencijfer is op 15 gekomen. In een eerste reactie op de gewelddadigheden heeft president Daniel arap Moi de demonstranten als 'herrieschoppers en drugsverslaafden' betiteld en opnieuw de invoering van een meer-partijensysteem, zoals door de betogers geeist, afgewezen.

De Keniase hoofdstad Nairobi bleef gisteren grotendeels rustig. In het district Kiambu, waaraan Nairobi grenst, braken opnieuw rellen uit, waarbij drie mensen door de politie werden doodgeschoten. In de steden Nyahururu en Muranga'a hadden eveneens gevechten met de politie plaats. De regering gaf de politie en paramilitaire eenheden maandag speciale bevoegdheden om de situatie onder controle te brengen.

In de arme wijken van Nairobi klaagden gisteren de bewoners over intimidatie door veiligheidstroepen. Agenten zouden met geweld huizen zijn binnengedrongen op zoek naar relschoppers en gerooofde goederen. De agenten zouden tijdens deze zoekacties zelf goederen hebben gestolen en bewoners geld hebben afgeperst. Rechtbanken in het land begonnen gisteren aan de berechting van ongeveer 1000 arrestanten. In Nakuru werkten de rechters tot middernacht door. De gevangenisstraffen die werden uitgedeeld varieerden van drie maanden tot twee jaar. In een toespraak tot een eenheid soldaten die was teruggekeerd uit Namibie, beschuldigde Moi de politici en advocaten die de regering vorige week liet arresteren ervan de rellen te hebben gefinancierd. De president onderstreepte dat de invoering van een meer-partijenstelsel de voornaamste eis van de demonstranten zal leiden tot tribale verdeeldheid in het land.

Waarnemers wijzen erop dat hoewel de ongeregeldheden een gevolg zijn van de politieke spanningen in het land, de rellen zelf steeds meer zijn ontaard in plunderingen en geweld tegen omstanders. Vele arme inwoners van de hoofdstad grepen de gelegenheid aan om gratis te winkelen.

Het parlementslid David Mwenje onthulde gisteren dat voor zaterdag in Nairobi een nieuwe (illegale) bijeenkomst is georganiseerd door voorstanders van een meer-partijenstelsel. Een soortgelijke bijeenkomst was zaterdag het startsein voor de orgie van geweld die de afgelopen dagen delen van Kenia in haar greep had.