Moskou: chemische wapens niet in DDR

OOST-BERLIJN, 11 juli De Sovjet-Unie zou grote hoeveelheden chemische wapens hebben opgeslagen in een aantal geheime depots in de DDR. Dat melden Westduitse media, maar woordvoerders van de Oostduitse regering en de Sovjet-strijdkrachten in de DDR hebben deze berichten inmiddels tegengesproken.

Na deze onkenning verklaarde een anonieme Westduitse zegsman: 'We beschikken over harde informatie dat er zich Sovjet chemische wapens in de DDR bevinden.' Volgens de Berliner Morgenpost zou het gaan om 20.000 tot 30.000 ton gifgas, verspreid over zes tot acht depots. De krant zegt dat de regering van de Bondsrepubliek de Russen gevraagd heeft het spul voor 2 december weg te halen. Volgens regeringskringen in Bonn zou de helft van de betrokken depots onder toezicht staan van het Oostduitse Volksleger. Overigens weigerde het Westduitse ministerie van defensie officieel te reageren op de berichten. Moskou heeft steeds volgehouden dat het alleen chemische wapens op eigen grondgebied heeft opgeslagen. Een westerse diplomaat in Berlijn achtte het echter redelijk aan te nemen dat Moskou zijn troepen in de DDR heeft voorzien van chemische wapens. Een chemische fabriek in Dresden, de VEB Arzneimittelwerk, zou tot voor vijf jaar grondstoffen voor de produktie van chemische wapens hebben aangeleverd. De Verenigde Staten begint volgende maand met het weghalen van 400 ton gifgas uit de Bondsrepubliek, dat vernietigd zal worden op het Johnson atol in de Stille Oceaan. In februari kwamen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie overeen tachtig procent van de bestaande voorraden aan chemische wapens te vernietigen. Volgens onbevestigde berichten zouden de Russen moeite hebben om hun voorraden tijdig vernietigd te krijgen. Moskou zou daarover nu overleg voeren met de Verenigde Staten. (DPA)