Moordpartijen van regeringsleger en rebellen in Liberia

MONROVIA, 11 juli Junior Vea, een 19 jaar oude middelbare scholier, werd door militairen geboeid en naar het strand vervoerd. Nabij een gebouw van de Verenigde Staten duwden ze hem uit de auto en sneden zijn keel door. Aldus een ooggetuigenverslag uit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. De scholier zou hebben behoord tot het rebellenleger van Charles Taylor. Liberia is dezer dagen het toneel van een genadeloze strijd tussen het regeringsleger van president Samuel Doe en de rebellen. Beide partijen maken zich volgens de weinige Westerse waarnemers die nog in het land zijn schuldig aan moordpartijen en standrechtelijke executies. De burgeroorlog in Liberia heeft vooral het karakter van een stammentwist gekregen. Het leger heeft het voorzien op leden van de Mano- en Giostam, waartoe de rebellen behoren. De rebellen vermoorden de leden van Doe's Krahn-stam.

Voor de ogen van buitenlandse journalisten schoten regeringssoldaten van Doe gisteren plotseling een man neer. Militairen waarschuwden mensen niet te lang naar het lijk te kijken, dan zou hun een zelfde lot wachten. Op het strand van Monrovia spoelen elke dag lijken aan of ze worden er neergegooid. De staf van een Westerse ambassade had gisteren net het onthoofde lichaam van een man begraven, toen Junior Vea werd gedood en een andere man met bajonetsteken om het leven werd gebracht. Denis Jett, een Amerikaans zaakgelastigde, was getuige van het aftuigen van een man. Op het moment dat de militairen Jett zagen, duwden ze hun slachtoffer in een auto en reden weg.

Over het rebellenleger, dat er nog steeds niet in is geslaagd Monrovia in te nemen en zich tot buiten de stad heeft teruggetrokken, doen eveneens gruwelijke verhalen de ronde. Ooggetuigen zeiden dat rebellen een hoogzwangere vrouw doodden, omdat zij een soldaat verborg.

De rebellen hebben volgens ooggetuigen maandag 20.000 burgers, die veiligheid zochten in de nabijheid van een Amerikaanse marinebasis nabij Paynesville (10 kilometer van het centrum van Monrovia), opgedreven naar het noorden van Liberia, achter de rebellenlinies. Waarom de burgers weggehaald werden is niet duidelijk, maar na de actie van de rebellen tegen de burgers werd hevig geschoten in Paynesville.

Taylor heeft gisteren voor de zoveelste maal het aftreden van Doe geeist. Hij liet via de BBC-radio weten dat Doe zonder gevaar voor zijn leven zou kunnen vertrekken en dat na het aftreden van de president ook de veiligheid van zijn Krahn-stam is gewaarborgd. (Reuter, UPI)