Koeweit en Iran nader tot elkaar

KOEWEIT, 11 juli Koeweit en Iran hebben aangekondigd de onderlinge relaties verder te ontwikkelen op basis van wederzijds respect en goed nabuurschap, als uitgangsbasis voor een betere samenwerking tussen alle landen in het gebied. Dat gebeurde gisteren aan het eind van het bezoek van de Iraanse minister van buitenlandse zaken Velayati aan Koeweit, het eerste dergelijke Iraanse bezoek sinds de Islamitische Revolutie in Iran in 1979. In de Golfoorlog steunde Koeweit Irak tegen Iran, en waren de onderlinge relaties zeer slecht. De twee landen begonnen elkaar echter vrijwel meteen na het van kracht worden van het staakt-het-vuren in de Golfoorlog in augustus 1988 te naderen, wat Koeweit overigens op een verkilling in zijn betrekkingen met Saoedi-Arabie te staan is gekomen. De relaties tussen Iran en Saoedi-Arabie, een andere bondgenoot van Irak, zijn nog steeds slecht.

Er wordt gespeculeerd dat Velayati's bezoek mede ten doel had Koeweit te overreden een groep shi'itische extremisten vrij te laten die tot zware straffen is veroordeeld wegens een reeks bomaanslagen. Hun vrijlating wordt al jaren geeist door een groep shi'itische ontvoerders van verscheidene Westerlingen in Libanon. De Iraanse regering spant zich de laatste maanden in Westerse gijzelaars in Libanon vrij te krijgen. (Reuter)