Koers Philips zakt op Damrak verder weg

ROTTERDAM, 11 juli Philips zakte verder weg op het Damrak. Wall Street sloot lager, Tokio hoger.

AMSTERDAM Op een stil blijvende Amsterdamse effectenbeurs keerden ook vanmorgen veel beleggers Philips de rug toe. Laat in de ochtend werd een dieptepunt bereikt van fl. 27,80, wat een nieuw verlies betekende van 70 cent. Grote beleggers als Robeco, ABP, PGGM en Nationale Nederlanden wilde desgevraagd niet reageren op berichten dat zij afstand doen van grote pakketten Philips. Een woordvoerder van Delta Lloyd stelde nadrukkelijk dat deze verzekeraar de aandelen Philips vasthoudt. Een hoekman die in Philips handelt zei dat in het AIM tot nu toe weinig te zien is van grote transacties in Philips.

Ahold moest eveneens een veer laten. Het aandeel noteerde al snel fl. 141,60, exact de prijs die institutionele beleggers hebben betaald voor de aandelen die de Duitse Asko heeft afgestoten. Maandag werd voor Ahold nog fl. 143,10 betaald. Gisteren is er in verband met de Asko-operatie niet in de stukken gehandeld. Gisterochtend zag het er nog naar uit dat de aandelen Ahold van Asko voor fl. 143,10 zouden worden verkocht. Uiteindelijk kregen de beleggers een korting van fl. 1,50. Over het algemeen gaf de aandelenmarkt een wat gedrukt beeld te zien. De stemmingsindex was rond het middaguur weer terug op 119, het slot van gisteren.

Wel redelijk prijshoudend was de obligatiemarkt. De jongste 8,75 procent staatslening, die de schatkist een magere fl. 1,25 miljard heeft opgeleverd, noteerde na een paar uur 99,45, 0,15 boven de emissiekoers.

In de financiele sector verloor Amro bijna een gulden op fl. 72,40. Uitgever VNU trok 70 cent aan tot fl. 103,20. Zowel Klene als MacIntosh werd uit de notering gehaald. Bij Macintosh ging het om een tijdelijke zaak. Later op de dag zou de HAL, die bezig is met een bod op het detailandelsbedrijf, met een bericht komen. Bij de dropfabriek Klene was het een strafmaatregel naar aanleiding van de vreemde gebeurtenissen die in de top hebben plaatsgevonden. De beurs wil dat het bedrijf nu eerst de aandeelhouders tekst en uitleg geeft over de stand van zaken.

Van der Hoop trok 40 cent aan naar f 8,60 en Gelderse Papier f 2,40 naar f 86,80. Atag werd f 1,30 duurder op f 118,90 en ook Multihouse en Eriks lagen goed in de markt. Daarentegen moest IHC Caland f 3 inleveren op f 50,50 en was Emba f 10 lager op f 290 onverkoopbaar. Chamotte Unie zakte dertig cent naar f 5,50 en het speculatieve DOCdata f 1,20 naar f 10,10. De koers van Philips ondervond duidelijke weerstand rond de grens van f 28. Gevreesd wordt dat als deze hindernis wordt genomen, het wel eens snel verder omlaag kan gaan naar f 25 of nog lager. De aandelenmarkt hield zich ook verder vrij goed.

In de nieuwe staatslening werden in de loop van de ochtend al grote pakketten verhandeld via de AIM-markt.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste industriele aandelen sloot met een verlies van 23,27 punten op een stand van 2890,84 punten. De omzet bedroeg 148 miljoen aandelen, waarvan 968 fondsen omlaag en slechts 542 noteringen de weg omhoog konden vinden.

Onrust op de obligatiemarkt, doordat dinsdag de resultaten bekend moeten worden van de veiling van 5 miljard dollar aan schatkistpapier, lokte vooral aan het eind van de handelsdag verschillende verkoopprogramma's uit. De sterke daling van de dollar tegenover de yen zorgde voor een negatieve ondertoon op de vloer. Verder konden de handelaren geen steun vinden bij de gepubliceerde kwartaalcijfers, die tegengestelde tendensen over de winstontwikkeling van het Amerikaanse bedrijfsleven lieten zien. TOKIO In Tokio daalde de dollar 1,5 yen en sloot op eenkoers van 148,10 yen per dollar, de laagste koers sinds een slot van 146,47 yen op 23 februari. Handelaren houden rekening met een verhoging van het Japanse disconto dat met 5,25 procent een van de laagste is in de Westerse wereld. Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen reageerde op de sterke yen met een stijging van 141,75 yen (0,44 procent) en sloot op 32.294,18.