Indonesisch leger houdt 50 mensen aan in Aceh

JAKARTA, 11 juli Het Indonesische leger heeft in de provincie Aceh (Atjeh) ten minste 50 mensen gearresteerd, die lid zouden zin van een extremistische beweging. Dat heeft legerleider Try Sutrisno gisteren bekendgemaakt.

Sutrisno zei dat aan de beweging geen politieke motieven ten grondslag liggen, maar dat het om criminelen gaat. Bronnen in Jakarta menen dat militante moslims in het overwegend islamitische Aceh streven naar onafhankelijheid en zich met geweld hebben gericht tegen de overheid. In eerdere berichten is melding gemaakt van het doodschieten van drie extremisten onder wie hun leider Yusuf Ab.

Veel Javaanse immigranten, die zich de afgelopen jaren in Aceh vestigden in het kader van het Indonesische transmigratieprogramma, zouden op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Dit bericht is door het leger officieel tegengesproken. (UPI)