Gert-Jan zal terugkomen, zien en overwinnen op Alped'Huez

ALPE D'HUEZ, 11 juli Gert-Jan Theunisse ontbreekt in de Tour wegens zijn mysterieuze dopingperikelen, maar zijn supporters laten hem niet vallen. Op Alpe d'Huez, waar duizenden Nederlanders zich vanochtend voorbereidden op de aankomst van de elfde etappe, werd de bergkoning van verleden jaar opnieuw bejubeld. Gert-Jan zal terugkomen, zien en overwinnen stond er op een van de spandoeken.

Op een ander wapperend stuk wit textiel luidde de tekst: Als straks het juiste recht geldt, wordt Theunisse hier weer de grote held. Joke, een oudere vrouw uit Den Bosch, kreeg in het hoog gelegen vakantie-oord tranen in haar ogen toen de naam van de omstreden renner viel. 'Ik heb kaarsen voor hem opgestoken in de St. Jan', zei ze, 'en ik heb voor hem gebeden. Het heeft het onrecht niet weggenomen. De schorsing van die sympathieke jongen is zelfs verdubbeld. Volgend jaar is hij er niet bij, ik dus ook niet. Ik ging nu al met enige tegenzin naar Alpe d'Huez. Maar ja, de reis was al geboekt.' In vergelijking met 1989, toen er een bijzonder feestelijke sfeer hing, was de stemming in het Alpendorp gisteravond en vanochtend tamelijk sober. Er was ook aanzienlijk minder Nederlands publiek. 'Logisch, want Theunisse doet niet mee', meende Bossche Joke. Maar de geringere belangstelling had ook te maken met het feit dat de Tourkaravaan eerst de Alpen aandoet en daarna de Pyreneeen. De laatste jaren draaide het circus andersom door Frankrijk, tegen de klok in. 'In die opzet kon de Tour op Alpe d'Huez worden beslist', aldus Fred, een insider uit Apeldoorn. 'Nu is het spektakel pas net echt begonnen.' Afgaande op de witte gekalkte teksten op het wegdek naar het ruim 1800 meter hoog gelegen oord is Steven Rooks anno 1990 de meest bewonderde Nederlandse deelnemer aan de Ronde van Frankrijk. De Noordhollander overtrof Peter Winnen, net als Rooks ooit ritwinnaar op Alpe d'Huez, royaal. De naam van Erik Breukink, toch ook een begaafd klimmer, kwam in het schilderspel nauwelijks voor. 'Erik is een begaafde renner, maar helaas heeft hij altijd een slechte dag', zei een groep Brabantse fans vanochtend in koor. De supporters hadden zelf trouwens een slechte nacht gehad, want de temperatuur in Alpe d'Huez lag maar net boven het vriespunt. En zij bivakkeerden in tenten, die door de harde kille wind bijna omver waren geblazen.

Zon

In het verleden hadden ze eens een hotel gereserveerd in het bergdorp, waarvan de plaatselijke VVV hoog van de daken schreeuwt dat de zon er 's zomers en 's winters altijd schijnt. Maar dat was ze slecht bevallen. Van een van hen was de bestelde kamer zo maar weggegeven, een ander was door zijn bed gezakt. Dat deden ze nooit meer, temeer daar de prijs voor het verblijf aan de erg pittige kant was. Alpe d'Huez is dank zij de Tour-aankomsten intussen bekend over de hele wereld. 'De zakenmensen hier varen daar wel bij', aldus Gerard. Hij is eigenaar van een fraai restaurant en de baas van hotel L'Hermitage, waar Tourwinnaar Joop Zoetemelk zich in 1980 'de paus' waande toen hij staande op het balkon van zijn kamer door een mensenmassa werd toegejuicht.

Maar net als veel andere plaatselijke herbergen is l'Hermitage aan een stevige opknapbeurt toe. Het geld moet er voor zijn, alleen al door de extra-opbrengst van de telefoon. Voor een gesprekje van nog geen twee minuten met Chamonix vraagt de Engelse receptionist met een stalen gezicht vijfenzestig frank, oftewel twintig gulden. 'Sorry, maar de teller geeft dat bedrag echt aan', aldus de Brit. Een winkelier geeft toe dat dit soort praktijken vaker voorkomen. 'Alpe d'Huez is nog steeds in trek bij de toeristen', zei hij, 'maar hoe lang nog? Het kan op die manier wel eens verkeerd aflopen met ons stadje.'

Maar een ding staat vast: op de dag dat de Tour Alpe d'Huez aan doet rinkelen de kassa's.

    • Guido de Vries