Gedetineerden demonstreren tegen 'streng regime' Sittard

SITTARD, 11 juli In de penitentiaire inrichting De Geerhorst in Sittard hebben gisteravond 25 van de 170 gedetineerden gedemonstreerd tegen het volgens hen te strenge regime in de pas drie maanden oude gevangenis. Zij weigerden van de huiskamer naar hun cellen terug te gaan. De gedetineerden eisen meer bewegingsvrijheid tussen half acht 's ochtends en half tien 's avonds. Nu mogen de gedetineerden overdag alleen hun cel verlaten voor wandelingen en het gebruik van de maaltijden.

Na overleg tussen een delegatie van de gevangenen en directeur J. Gorissen lieten de zij zich weer opsluiten. Vandaag praten de gedetineerden verder met de directie, die de klachten zal doorgeven aan de hoogste justitie-instanties in Den Haag. Volgens plaatsvervangend directeur N. Plitscher is de situatie in de gevangenis in Sittard geheel overeenkomstig de regels. 'Het gaat hier niet anders dan in andere penitentiaire inrichtingen', zei Plitscher vanmiddag. 'De gedetineerden willen buiten de maaltijden en de wandeling om ook buiten hun cel kunnen. Ik denk niet dat die eis te realiseren is. Hier geldt een regime van beperkte gemeenschap. De regels laten een andere handelwijze niet toe. Bovendien hebben we te weinig personeel om in die situatie alle gevangenen te bewaken.'