Frederik de Grote weer naar Potsdam

OOST-BERLIJN, 11 juli Frederik de Grote, koning van Pruisen van 1740 tot 1786, zal volgend jaar begraven worden in zijn paleisje Sanssouci in Potsdam. Daarmee wordt na meer dan tweehonderd jaar gevolg gegeven aan een bepaling in het testament van de vorst. Daarin zegt hij onder meer: 'Ik heb als filosoof geleefd en wil als zodanig begraven worden, zonder praal, zonder opsmuk en zonder enige ceremonie.'

In het testament heeft hij precies bepaald waar hij begraven wil worden. Der 'Alte Fritz' werd echter begraven in de Garnizoenskerk van Potsdam. In 1944 werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar Marburg en in 1952 in de kapel van de Burg Hohenzollern bij Hechingen begraven. Nu de Duitse eenheid verwezenlijkt wordt, zal de familie eindelijk gehoor kunnen geven aan Frederiks laatste wens, zo heeft prins Louis-Ferdinand van Pruisen laten weten aan de Berliner Morgenpost. (UPI)