foto

HEERLEN Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten en een farmaceutisch bedrijf onderzoekt de Rijksuniversiteit Limburg de komende vier weken welke invloed het gebruik van marihuana heeft op het rijgedrag van automobilisten. De snelweg A-76 tussen Heerlen en Bocholtz is daarvoor wekelijks drie dagen van 19.00 tot 24.00 uur afgesloten voor alle verkeer. De 'proefkonijnen' twaalf mannen en twaalf vrouwen tussen 21 en 38 jaar oud zijn 'recreatieve gebruikers' van de soft-drug. Elke avond roken 8 deelnemers aan de proef een of meerdere 'joints' voorzien van 0 tot 100 procent marihuana. Een half uur later volgt een eerste autorit, anderhalf uur later een tweede. Een computer registreert afwijkingen in de koers en de snelheid van de auto's, die zijn voorzien van een dubbele stuur- en reminrichting. De fotograaf mocht niet aanwezig zijn bij de proeven omdat de deelnemers anoniem willen blijven. (Foto Nelis Tutkey)