Felle gevechten van sandinisten met aanhang Chamorro

MANAGUA, 11 juli In de Nicaraguaanse hoofdstad Managua is het gisteravond tot felle gevechten gekomen tussen aanhangers van president Violeta Chamorro, onder wie enkele voormalige contras, en de sandinistische oppositie. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers de straatgevechten, die tot diep in de nacht doorgingen, hebben geeist. De onrust in Managua, de ergste sinds de vroegere leider Anastasio Somoza in 1979 werd verdreven, ontstond door een staking die grote delen van het land al bijna twee weken lamlegt. De regering beschuldigt de sandinistische oppositie ervan achter de stakingen te zitten om haar zo in moeilijkheden te brengen. De staking gaat onverminderd door.

Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de vraag hoe het leger, dat nog steeds door sandinisten wordt gedomineerd, reageert op de instructies van Chamorro om de orde te herstellen in Managua. De president kondigde maandag aan dat ze het leger en de politie opdracht had gegeven de orde te herstellen.

Een aantal militairen hield zich gisteren bezig met de verwijdering van barricades in de straten, die overigens door actievoerders kort daarop weer door nieuwe versperringen werden vervangen. Andere berichten zeiden dat zowel de politie als de militairen gisteren zeer terughoudend optraden.

Enkele tientallen zwaar bewapende en gemaskerde aanhangers van president Chamorro, die verwachtten dat het leger de zijde van de sandinistische radicalen zou kiezen, openden het vuur op sandinistische scherpschutters. Sommigen van hen waren naar eigen zeggen contras geweest, die jarenlang strijd leverden met het sandinistische bewind van de vroegere Nicaraguaanse president Daniel Ortega. De ontwapening van de contras werd twee weken geleden officieel afgesloten. (Reuter, AP, UPI)