Engelse vertegenwoordigers treffen bij terugkeer Oosteuropeanen; Zware loting Twente en Roda

GENEVE, 11 juli Engeland was vanmiddag in Geneve voor het eerst na vijf jaar vertegenwoordigd bij de loting van de Europese toernooien. Het bestuur van de voetbalunie UEFA besloot gisteren de clubs uit dat land weer toe te laten na de verbanning wegens het Heizeldrama in 1985. Manchester United is de Engelse vertegenwoordiger in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Het speelt op 19 september eerst op eigen veld tegen Pecsi Munkas uit Hongarije. De return is op 3 oktober. Aston Villa, uitkomend in de UEFA Cup, speelt ook eerst op eigen veld in Birmingham. Tegenstander is Banik Ostrava uit Tsjechoslowakije.

De Nederlandse bekerwinnaar PSV moet eerst de uitwedstrijd afwerken tegen het Franse Montpellier. Bij de tegenstander staan onder anderen Wilbert Suvrijn (ex-Roda JC) en de Colombiaanse middenvelder Carlos Valderrama, de 'Witte Gullit', onder contract. Twee van de drie Nederlandse vertegenwoordigers in het UEFA-Cuptoernooi hebben ongunstig geloot. FC Twente ontmoet het Westduitse Bayer Leverkusen en Roda JC het Franse AS Monaco. Twente speelt de eerste wedstrijd in Leverkusen, Roda in het eigen stadion. Minder sterk lijkt de tegenstander van Vitesse. Dat ontmoet het Ierse Derry City. Vitesse speelt eerst thuis. Titelhouder AC Milan is in de eerste ronde van het toernooi voor landskampioenen vrij. Dat komt omdat Nederland wegens de straf van Ajax niet vertegenwoordigd is in dat evenement.

Ook Engeland mag nog niet aan het belangrijkste bekertoernooi meedoen. Liverpool werd namelijk landskampioen en die club is in '85 tot drie jaren meer uit Europa verbannen dan de andere teams. De supporters van Liverpool veroorzaakten in het Heizeldrama de chaos waarbij 39 toeschouwers om het leven kwamen. Bert Millichip, voorzitter van de Engelse voetbalbond, sprak gisteren na de vergadering van het bestuur van de UEFA echter de hoop uit dat de straf tegen Liverpool tot een jaar zal worden teruggebracht als de terugkeer van Aston Villa en Manchester United een succes zal blijken. Juventus, destijds de andere finalist in het Heizelstadion en met vele slachtoffers onder de supporters, heeft zich inmiddels al voor amnestie van Liverpool uitgesproken. Het parlementslid uit Liverpool, Eric Heller, vond de extra straf voor de club uit zijn stad 'unfair'. Noel White, voorzitter van de voetbalclub Liverpool, zei teleurgesteld te zijn, maar legt zich bij het besluit neer.

Lennart Johansson, de voorzitter van de UEFA, kondigde in Geneve geen extra voorwaarden voor de Engelse clubs aan. 'Voor hun gelden dezelfde restricties als voor alle andere deelnemers. We hebben in de afgelopen jaren de aandacht te veel op de Engelsen gericht.'

De UEFA laat eventueel te nemen maatregelen aan de Engelse voetbalbond over. De Britse sportminister Colin Moynihan heeft Aston Villa en Manchester United gevraagd hun supporters niet aan te moedigen de wedstrijden op het Europese vasteland te bezoeken. Het zou volgens hem een oplossing zijn om de uitwedstrijden van desbetreffende clubs in eigen stadion op grote schermen te tonen.

Het oordeel van Moynihan heeft in grote mate meegeteld in het besluit van de UEFA. FA-voorzitter Millichip kon bij zijn aanbeveling aan de UEFA een brief van drie kantjes van de sportminister voegen. Moynihan is goed te spreken over het gedrag van de Engelse fans tijdens het wereldkampioenschap in Italie, ondanks een aantal incidenten waarbij in totaal 66 Engelse supporters werden gearresteerd en 250 het land werden uitgezet. Moynihan sprak met de terugkeer van Engelse clubs in het Europese voetbal over 'het begin van een nieuw tijdperk'.

Volgens Moynihan hangt voor het slagen van deze rentree veel af van de samenwerking tussen regering, politie, clubs en toeschouwers. Hij ziet het komend seizoen als proef.

In de internationale en Engelse voetbalwereld is verheugd op de beslissing van de UEFA gereageerd. De Britten ervaren het als gunstig voor het niveau van de nationale ploeg. De clubs die aan 'de proef' mogen meewerken, Aston Villa en Manchester United, zijn beide vroegere winnaars van de Europa Cup voor landskampioenen. United in '68, Villa in '82. Martin Edwards, voorzitter van Manchester United, bracht in herinnering dat zijn club ooit de eerste Engelse vertegenwoordiger in het Europese voetbal was. In het seizoen 1956-'57 bereikte Manchester United de halve finale en werd daarin door AC Milan uitgeschakeld.