Diestel: DDR gaf onderdak aan terroristen

BONN, 11 juli De Oostduitse staatsveiligheidsdienst Stasi heeft in het verleden niet alleen onderdak verleend aan gewezen leden van de Westduitse terroristische organsatie RAF maar ook aan internationaal gezochte terroristen. Dat zegt de Oostduitse minister van binnenlandse zaken, Diestel, vandaag in een vraaggesprek met Bildzeitung. Diestel kondigt aan later deze maand met bewijzen te zullen komen dat de vroegere staatschef Honecker en veiligheidsminister Mielke van de bezoeken van dergelijke terroristen aan de DDR op de hoogte waren.

Het brein achter de aanslag van 1975 in Wenen op de olieministers van de OPEC, de Zuidamerikaan Ramirez Sanchez Illich, alias 'Carlos', was geregeld op bezoek in de DDR. Hetzelfde geldt voor Palestijnse terroristen als Abu Daud en Abu Hisham, die worden gezocht wegens hun betrokkenheid bij de moordaanslag op de Israelische ploeg die in 1972 aan de Olympische Spelen in Munchen deelnam.

Carlos zou sinds 1979 jarenlang geregeld met een diplomatiek paspoort van Jemen onder de naam Ahmed Adil Fawaz in de DDR zijn geweest. Hij onderhield in Oost-Berlijn contacten met de ambassade van Jemen en woonde er in het bekende deviezenhotel Metropol. Volgens Diestel wist niet alleen de top van de Stasi maar ook de SED-leiding zowel van Carlos' bezoeken als van zijn valse identiteitspapieren. Hij zou in de DDR ook hebben geassisteerd bij speciale opleidingsprogramma's voor sabotage-acties en aanslagen.

Sinds de recente aanhouding van RAF-verdachten in de DDR wordt ook steeds meer het medeweten van de Stasi aangenomen in gevallen van aanslagen in West-Berlijn die soms in de DDR werden voorbereid. De Westduitse autoriteiten houden een man vast die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op de Westberlijnse discotheek La Belle in april 1986, waarbij drie mensen om het leven kwamen en tweehonderd gewond raakten. Dat meldt het Westduitse weekblad Stern. De VS gaven de Libische leider Gaddafi de schuld van de aanslag en voerden tien dagen later een militaire actie uit tegen Libie. De identiteit van de man wordt geheim gehouden, omdat hij mogelijk als kroongetuige zou kunnen optreden, aldus Stern. Westduitse politiefunctionarissen zouden zijn naam hebben gevonden bij naspeuringen in Oostduitse politiedossiers. Hij zou volgens nu bekend geworden informatie betrokken zou zijn geweest bij het transport van explosieven vanuit Oost-Berlijn, bestemd voor de aanslag op de discotheek. Een woordvoerder van de Westberlijnse justitie noemde de berichten in Stern voorbarig en zei dat het onderzoek naar mogelijk bewijsmateriaal nog voortduurt.

    • J. M. Bik