Cuba wenst niet te onderhandelen over vluchtelingen

HAVANA, 11 juli De Cubaanse regering heeft gisteren geweigerd om te onderhandelen over het vertrek van zeven Cubanen die zijn gevlucht naar de Tsjechoslowaakse ambassade in Havana. In een verklaring, die voor de Cubaanse televisie werd voorgelezen, zei de regering dat Tsjechoslowakije zijn boekje te buiten gaat door de Cubaanse vluchtelingen te tolereren. Cuba zal slechts genoegen nemen met de onvoorwaardelijke overgave van de zeven.

Aanvankelijk was bericht dat het om vijf Cubanen ging die actief waren in de oppositie, maar later meldden de Tsjechoslowaken dat ook twee studenten hun toevlucht in de ambassade hadden gezocht. De beide studenten verlangen politiek asiel in het buitenland, terwijl de vijf anderen een reis willen maken naar Europa zonder op represailes te moeten rekenen bij hun terugkeer in Cuba. De kwestie heeft geleid tot nieuwe spanningen tussen Cuba en Tsjechoslowakije. De vroeger hartelijke betrekkingen tussen beide landen zijn de laatste tijd bekoeld, nadat president Vaclav Havel vorige maand in een brief aan de Cubaanse leider Fidel Castro zijn spijt had betuigd over de lange straffen die waren opgelegd aan zeven vertegenwoordigers van de oppositie. (Reuter, UPI)