Beurs zet snoepfabriek Klene op strafbankje

ROTTERDAM, 11 juli Het bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs heeft snoepfabrikant Klene's Suikerwerkfabrieken vandaag uit de officiele notering gehaald omdat het fonds 'ernstig is tekort geschoten in haar verplichting om het beleggend publiek op de juiste wijze voor te lichten'. Klene kan nu alleen nog maar verhandeld worden op het niet officiele gedeelte van de beurs, het zogenoemde strafbankje van de beurs waar ook al omstreden fondsen als Bobel en ICA zitten. Hoe lang Klene in de strafhoek moet blijven kon de woordvoerder van de beurs vanochtend niet aangeven.

Volgens de beurs is Klene ernstig tekort geschoten omdat het bedrijf de aandeelhouders veel te weinig informatie heeft gegeven over de in september aangekondigde samenwerking met Goedhart in Zaandijk en omdat Klene geen duidelijkheid heeft verschaft over de structuur en de samenstelling van het bestuur van de onderneming. De aandeelhouders hebben geweigerd om de jaarrekening goed te keuren.

Tijdens de jaarvergadering van Klene op 28 juni bleek dat de enige directeur A. J. Bosman door de inmiddels om gezondheidsrededenen opgestapte commissaris mr. T. G. Scheer in feite zijn bevoegdheden waren ontnomen. Aandeelhouders slikten dit niet, herstelden Bosman in zijn functie en benoemden twee commissarissen om in de vacatures te voorzien.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering toonden de aandeelhouders zich verbolgen over het gebrek aan informatie over de aangekondigde fusie. Op 22 september vorig jaar werd de fusie met Goedhart aangekondigd. In het jaarverslag werd deze mededeling in het kort herhaald en dat was alles. De fusie blijkt echter in de praktijk al tot stand te zijn gebracht. Zelfs op reclamemateriaal en briefpapier wordt al gewerkt met de naam Klene/Goedhart.

Het beursbestuur heeft nu met Klene afgesproken dat het bedrijf de nodige maatregelen zal treffen om aan de situatie een eind te maken. Zodra deze maatregelen zijn getroffen, zal Klene aan het beleggend publiek via een memorandum een volledig beeld van de situatie verstrekken.

Voorts zullen aandeelhouders worden ingelicht op een onder meer voor dit doel bijeen te roepen buitengewone vergadering die waarschijnlijk in september zal worden gehouden. Dan moeten ook de herziene jaarstukken 1989 worden behandeld, die op 28 juni in verband met de onduidelijke situatie voorlopig terzijde werden geschoven.