Amsterdamse politie vraagt bijstand wegens aanslagen

AMSTERDAM, 11 juli De Amsterdamse politie heeft steun gevraagd aan het ministerie van binnenlandse zaken wegens de 'extra aandacht' die het korps na de twee recente bomaanslagen moet geven aan Spaanse vestigingen in de hoofdstad.

Amsterdam heeft met name gevraagd om bijstand van de Koninklijke Marechaussee, die veel ervaring heeft met het bewaken van gebouwen. Dit hebben woordvoerders van het ministerie van binnenlandse zaken en de Amsterdamse politie meegedeeld. Het ministerie zou in de loop van de dag op het verzoek reageren. En verzoek om tijdelijk extra personeel, dat dan wordt weggehaald bij andere korpsen, is niet ongebruikelijk, aldus Binnenlandse Zaken.

De 33-jarige J. L. die eergisteren werd aangehouden als verdachte van de bomaanslag op het gebouw Aurora van vorige week, ontkent alle betrokkenheid bij de aanslag. De advocaat van L., mr. P. Tijsterman, zei vanmorgen dat hij van de politie niet te horen heeft gekregen op basis waarvan zijn client wordt verdacht. 'Het enige dat ze zeggen is dat er getuigenverklaringen zijn.' Tijsterman verwacht morgen meer duidelijkheid te krijgen als L. wordt voorgeleid aan de officier van justitie en de rechter-commissaris.