Winschoten wil niet-rokers belonen met vrije dagen

WINSCHOTEN, 10 juli Niet-rokend personeel van de gemeente Winschoten krijgt in de vorm van vrije tijd of geld mogelijk compensatie voor de tijd die hun rokende collega's doorbrengen op de gang of in de kantine. Het gemeentebestuur gaat op verzoek van de niet-rokende ambtenaren onderzoeken op welke wijze dit kan. Roken is per 1 januari van dit jaar verboden in openbare gebouwen. Daardoor mogen gemeente-ambtenaren niet meer roken in het gemeentehuis, behalve in speciale rookruimtes.

Wethouder J. Flokstra stelt dat niet-rokers tijd uitsparen. 'Rokers krijgen vrije tijd om een sigaret te roken. Iemand die dagelijks acht sigaretten rookt op het werk is daar gemiddeld een uur per dag mee bezig. Dat is 20 uur per maand. Dan spreek je over 2,5 dagen. Die mensen verlaten hun werkplek en zijn op dat moment niet produktief. Ik vind dat we daar over moeten praten.'

Flokstra zegt dat het idee om niet-rokers te belonen niet nieuw is. 'Het ministerie noemde die mogelijkheid al in zijn notitie over het rookverbod in openbare gebouwen. Niet-rokers belonen is beter dan rokers bestraffen.' Overigens is het niet zeker dat Winschoter niet-rokers extra verlofdagen krijgen. Flokstra: 'Als je alles optelt kom je op 30 dagen per jaar. Dat zou betekenen dat die mensen als je de vakanties meerekent tien maanden per jaar werken. Je zou ze ook in geld kunnen belonen. Eigenlijk zouden hiervoor landelijke richtlijnen moeten komen.'