Wereldtop G-7 uitgegroeid tot de grootste media-show opaarde

HOUSTON, 10 juli Gratis barbecues, gratis rodeo's en een trip langs alle musea van Houston met op elke stopplaats een gratis maaltijd om de 3.500 journalisten kennis te laten maken met de verschillende gerechten die Texas te bieden heeft.

De Texanen hebben al hun gastvrijheid en folklore uit de kast gehaald om de bij de top verzamelde delegatieleden en journalisten te tonen hoe ingenomen ze er mee zijn dat de zestiende economische topconferentie van de zeven belangrijkste industrielanden en de Europese Gemeenschap plaats heeft in Houston, de geadopteerde thuisbasis van president Bush. Bush, zoon van een senator van Connecticut, heeft in Texas fortuin gemaakt met olie en werd later afgevaardigde uit die staat. Zo begon zijn politieke carriere. Als dank heeft hij hier de top georganiseerd. Misschien dat het nog meer business oplevert. Texas is in bevolkingsaantal de derde grootste staat van Amerika en met het wisselende stemgedrag van de bevolking een belangrijk verkiezingsslagveld.

Na een crisis in de olie-industrie heeft de economie zich hersteld met groei in high tech en diensten, zoals conferenties. Was de economie eerst voor een kwart afhankelijk van olie, nu is het minder dan een tiende. 'Ik heb een paar moeilijke jaren gehad, maar nu verkoop ik weer volop kwaliteits-levensmiddelen', aldus een verkoopdirecteur.

Carolina Coronado, die werkt bij een Texaanse bank: 'Houston is hot.'

Maandenlang had Coronado naar de top toegeleefd. Ze is een van de 14.000 vrijwilligers die zich hadden opgegeven om het de buitenlanders naar de zin te maken tijdens hun verblijf in Houston.

Vorig jaar, in Parijs, stond de economische top in het teken van de glorieuze viering van 200 jaar Franse revolutie. Hier in Texas werd de informele toon gezet door een rodeo en een barbecue in de stijl van het Wilde Westen.

Een hal van het Astrodome was zondag herschapen in het decor van een B-Western met bordpapieren decors, een Navajo-indiaan voor een teepee en de aanwezigheid van de 1869 Cowboy Company, een gezelschap zakenlieden dat zich, als hobby, uitdost in ouderwetse cowboy-kleding met dubbelloops geweren onder de arm.

Bill Nelson was met zijn Texas Cattlemen Trailriders gekomen, compleet met huifkarren en paarden die zich geduldig lieten gebruiken voor foto-sessies. Elders in het enorme gebouw waren laarzen van krokodillenleer en cowboyhoeden te koop en hield een cowboy demonstraties door charmante journalistes te strikken.

Vervolgens kregen de aanwezige leiders Bush, Thatcher, Kaifu, Mulroney en Delors Mitterrand kwam een dagje later en Kohl en Andreotti waren zondag nog bij de finale van het wereldkampioenschap voetballen een rodeo-demonstratie te zien. Kaifu, de Japanse premier, werd ovationeel toegejuicht toen hij met een enorme cowboyhoed zwaaide. Alle Japans-Amerikaanse handelsfricties waren in een keer weggewuifd.

De Britse premier mevrouw Thatcher had haar kleding niet aangepast maar Jacques Delors, de enigzins stijve voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Gemeenschap, had gemeend in de sfeer te blijven door zich te hullen in een wit satijnen cowboy-jack dat hij als promotiegeschenk van het Amerikaanse centrum van de Country music, de Grande Old Opry, had gekregen. Na de demonstraties van cowboys die stieren en paarden bereden, volgde een optreden van de beste blue grass zangers en zangeressen van dit muziekcentrum uit Nashville, Tennessee.

Buiten, ver van het country en western vermaak, was de folklore van het First Amendment: de vrijheid van meningsuiting. Gevarieerde actiegroepen hielden in het weekeinde demonstraties om de aandacht van de media te trekken. Zaterdag trok een groepje van 79 ridders van de Ku Klux Clan luidruchtig door de straat, met leuzen als 'Macht aan de blanken', 'Wij willen jullie Aids niet' en 'Stop de immigratie van buitenlanders'. De in witte en zwarte puntmutsen gestoken Clanners werden beschermd door een macht aan oproerpolitie, terwijl aan de andere kant van de straat een tegendemonstratie plaats had van mensenrechten- en homo-activisten. Tussen hen in bewoog zich een groep agenten, vermomd in sportieve burgerkleding, maar gemakkelijk herkenbaar aan hun knalgroene petten van Grolsch bier.

De aanwezigheid van de media en leiders van de wereld werd verder aangegrepen door de milieubeweging en door de pro- en anti-abortusbewegingen. De zanger Willy Nelson leidde gisteren een demonstratie van de Texas Farmers Coalition tegen de afschaffing van landbouwsubsidies.

Onder het motto 'Weg met de GATT' protesteerden ze tegen de liberalisatie van de handel in landbouwprodukten, een hoofdpunt op de agenda van de top. Liberalisatie zal volgens hen het einde betekenen van de Amerikaanse kleine boerenstand en zal de Amerikaanse consumenten blootstellen aan vergiftigde buitenlandse voedselprodukten.

Het conventiecentrum van Houston, waarin de Amsterdamse Rai gemakkelijk drie keer past, is van Texaanse afmetingen. Hier zijn de grootste perszaal en het grootste gratis restaurant ter wereld ingericht voor de journalisten. Dat alles voor de top van de G-7 die in zestien jaar is uitgegroeid van een onderonsje bij de haard in een Frans kasteel tot de grootste mediashow op aarde.

    • Maarten Huygen
    • Roel Janssen