VAKANTIEWERK

Marjan van de Bijgaart heeft een goed verzorgd gebit. Dat was een voorwaarde om te worden aangenomen als vakantiewerker bij Maxifoto, het fotobedrijf dat per seizoen ruim een miljoen vakantiekiekjes maakt in het pretpark De Efteling. Verder moest ze een fris gezicht hebben, haar in natuurlijk kleuren, schone nagels. Ook moest ze Algemeen Beschaafd Nederlands spreken. En tatoeages mochten niet zichtbaar zijn. Dat is allemaal nodig om elke twintig seconden een opname te kunnen maken van de dichtbevolkte bobslee die met een snelheid van 36 kilometer per uur voorbijdendert. Vijftienhonderd foto's, dertig films per dag. In de loop van een seizoen werken er zo'n 45 tijdelijke medewerkers voor Maxifoto in De Efteling, niet alleen bij de 'Swiss Bob', ook bij het 'Carnaval Festival'. Het bedrijf geeft de voorkeur aan 'bijna twintigers', omdat die in vergelijking met hun jongere broertjes en zusjes 'meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben, meer gemotiveerd zijn en beter in de vreemde talen zijn'.