Turkije gispt defensiepact VS, Athene

WASHINGTON/ ANKARA, 10 juli Het nieuwe Amerikaans-Griekse defensieverdrag is niet gericht tegen Turkije of enig ander NAVO-lid, zo heeft Washington gisteren verzekerd. Turkije had de Amerikaanse autoriteiten om opheldering gevraagd over het verdrag omdat, zoals Ankara liet weten, 'verklaringen door Griekse functionarissen aangeven dat het doel is waarborgen te geven tegen Turkije'. De nieuwe conservatieve regering in Athene en de Verenigde Staten tekenden zondag een verdrag met een looptijd van acht jaar, dat voorziet in de levering van Amerikaanse wapens ter waarde van meer dan een miljard dollar aan Griekenland in ruil voor de handhaving van Amerikaanse militaire bases in het land. Voorts waarborgt het, aldus de Griekse minister van buitenlandse zaken Antonis Samaras, de territoriale integriteit van Griekenland tegen een gewapende aanval of dreiging. Op vragen van verslaggevers of hiermee NAVO-bondgenoot Turkije wordt bedoeld antwoordde Samaras zondag: 'Ik denk dat (de verklaring) voor zich spreekt. En ik wil geen golven opwekken Er worden geen uitzonderingen gemaakt in de verklaring.' Turkse functionarissen zeiden gisteren er niet aan te twijfelen dat de garantie-bepaling door Athene was gevraagd met Turkije in gedachten, en dat de VS zich hiervan bewust waren. Volgens een verklaring van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken was het 'inconsistent en nonsens' om van een NAVO-lid garanties te vragen tegen een ander lid van het bondgenootschap. Bovendien was het begin van het verdrag 'duister opgeschreven en staat het daarom open voor misbruik'.

'Turkije ziet dit met grote teleurstelling.' Volgens een Amerikaanse regringswoordvoerder echter is het verdrag 'in letter en geest' geheel in overeenstemming met de verplichtingen van het Noordatlantisch verdrag. 'Daarom is het duidelijk niet gericht tegen enige ondertekenaar van dit verdrag.'

(AP, Reuter)